Tennisser Djokovic wint zaak tegen intrekken visum | Update: visum toch ingetrokken

Novak Djokovic heeft de rechtszaak tegen het intrekken van zijn visum gewonnen. De 34-jarige tennisser mag daardoor in Australië blijven en zijn titel op de Australian Open verdedigen.

De ongevaccineerde Djokovic reisde met een medische vrijstelling naar Australië, die hem was verleend door de staat Victoria en de Australische tennisbond. Op het vliegveld in Melbourne vond de Australian Border Force (ABF) de uitleg van Djokovic over zijn uitzonderingspositie echter onvoldoende, waarna zijn visum werd ingetrokken en hij werd overgebracht naar het quarantainehotel. Daar verbleef hij enkele dagen en stelde de gang naar de rechter in. In aanloop daarvan kwam naar buiten dat de tennisser de medische vrijstelling had gekregen omdat hij op 16 december besmet was geraakt met corona en daarvan was hersteld.

‘Onredelijk besluit’

Volgens de rechter heeft de Serviër te weinig tijd gehad om zich fatsoenlijk te verweren tegen het “onredelijke besluit” van de Australische overheid. Hij moest daarom binnen dertig minuten na de uitspraak op vrije voeten worden gesteld. Wel kan de minister van Immigratie nog besluiten om het visum alsnog in te trekken, de tennisser mag dan drie jaar Australië niet in.

De Australian Open kan een belangrijke editie voor Djokovic worden: als hij wint, krijgt hij het Grand Slam-record in handen. Nu moet hij deze positie nog delen met concurrenten Rafael Nadal en Roger Federer (beiden twintig titels).

UPDATE 14-01-2022: Het visum van Djokovic is toch ingetrokken door de Australische minister van Immigratie. Dat deed hij in het belang van de samenleving. De tennisser kan daardoor niet meedoen met het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

Lees ook: ECLI:NL:HR:1990:AD1456 (HR Tennisbal)