Televizier op vingers getikt door voorzieningenrechter, maar zonder gevolgen

De organisatie van de jaarlijkse Televizier-prijzen heeft onrechtmatig gehandeld door het programma Roddelpraat uit de competitie te gooien. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland afgelopen maandag in een kort geding beslist. Desondanks hoeft Televizier het programma niet alsnog toe te laten tot de verkiezing.

Door Gracièla van Duinkerken

Op 7 april 2021 kregen Jan Roos en Dennis Schouten te horen dat hun online programma Roddelpraat in de top twintig stond voor de Televizier-Ster online videoserie. Roddelpraat stond niet op de door de jury samengestelde longlist, maar via het open invoerveld is massaal door het publiek op het programma gestemd waardoor het programma voldoende voorkeursstemmen kreeg. Op 21 april is een lijst met twintig winnaars van de kwalificatieronde voor de Televizier-Ster gepubliceerd en Roddelpraat stond op de lijst, dankzij het voldoende aantal voorkeursstemmen.

Sinds 17 augustus kan het publiek (online) stemmen op een van de twintig programma’s en deze stemronde bepaalt de uiteindelijke winnaar van de Televizier-Ster. Op die dag kregen de makers van Roddelpraat te horen dat zij, ondanks de voorkeursstemmen, alsnog uitgesloten werden van de verkiezing. Jan Roos en Dennis Schouten sommeerden de Televizier-organisatie daarop het programma weer op te nemen in de selectie, maar dat gebeurde niet. Volgens Televizier zat er een goede, rechtmatige reden achter de uitsluiting. De organisatie zegt namelijk dat ze het programma niet bij de nominaties betrokken hebben, omdat het groepen in de samenleving zou beledigen. Hierop stapten de presentatoren naar de rechter.

Onzorgvuldig, maar geen schade

De rechter heeft geoordeeld dat de organisatie onrechtmatig heeft gehandeld. De organisatie mag deelnemers uitsluiten, maar de manier waarop dat gebeurd is, is “onzorgvuldig”. Dit betekent echter niet dat Roddelpraat alsnog een plek op de nominatielijst verdient.  Dat komt omdat niet vast is komen te staan dat de uitsluiting van de verkiezing schade voor de programmamakers tot gevolg heeft gehad.

Hoofdredacteur Jeroen de Goeij stelt namens Televizier: “Televizier heeft eerder al erkend dat het aanvankelijk op de Kwalificatielijst toelaten, en het op een later moment alsnog uitsluiten van Roddelpraat, geen schoonheidsprijs verdient. Ook de rechter wijst daar nu op. Maar de organisatie had goede redenen om het programma alsnog uit te sluiten en is blij dat die uitsluiting is bevestigd door de rechter”.

Partijen wilden snel een beslissing en daarom kwam de rechter op 6 september alleen met een besluit. De nadere uitwerking van het oordeel volgt twee weken later.