Onlangs heeft de rechtbank van Amsterdam voormalig Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een taakstraf van 240 uur opgelegd, wegens het veelvuldig verstrekken van onder andere voetbal- en concertkaartjes aan familieleden en collega’s op kosten van de politie.
Door Gracièla van Duinkerken
De politieambtenaar had destijds als districtschef bij de politie Amsterdam-Amstelland jaarlijks een representatiebudget van vijftien- tot twintigduizend euro tot zijn beschikking. Dat geld gaf hij uit aan onder andere etentjes, bezoek aan voetbalwedstrijden en aan concerten met zakenrelaties. Ook beloonde hij op deze manier wel eens een politieambtenaar als deze iets bijzonders had gedaan, bijvoorbeeld een bijzondere aanhouding. Smit zou tussen 2009 en 2014 echter ook voor duizenden euro’s aan etentjes in dure restaurants, kaartjes voor voetbalwedstrijden en concerten aan familieleden hebben gegeven. Zo mochten zij op kosten van de Amsterdamse politie – en het representatiebudget – naar thuiswedstrijden van Ajax of naar concerten in de Ziggo Dome. Het Openbaar Ministerie had negen maanden cel geëist. Het Openbaar Ministerie stelde dat Smit te werk ging als “een ware ticketmachine” en bijna vijftigduizend euro aan politiegeld heeft verduisterd. De Nationale Politie eiste dat geld in het kader van de strafprocedure terug.
‘Traktaties’ van Smit gedeeltelijk strafbaar en bewezenverklaard
Ten aanzien van collega’s die op kosten van het representatiebudget naar bijvoorbeeld concerten gingen wordt Smit vrijgesproken en dat heeft te maken met de interne regelgeving – of juist het gebrek daaraan – rondom het representatiebudget. De rechtbank stelde vast dat de financiële registratie- en controlemechanismen ten aanzien van het gebruik van het representatiebudget tekortschoten: er waren te weinig regels of kritische aandacht voor de wijze waarop de budgetten werden gebruikt. Mede gelet daarop concludeert de rechtbank dat er onvoldoende bewijs is dat Smit strafbaar heeft gehandeld in gevallen waarin hij collega’s trakteerden en wordt hij daarvan vrijgesproken. Dit is anders ten aanzien van familieleden die op kosten van het representatiebudget dineerden, wedstrijden en/of concerten bezochten. Ten aanzien van hen handelde hij wél strafbaar volgens de rechtbank. De rechtbank rekent het Smit aan dat hij het aanzien en de integriteit van politie schade heeft berokkend. Strafverminderend vindt de rechtbank dat Smit lang op zijn proces heeft moeten wachten.
Schadevergoeding
De Nationale Politie had in de zaak een schadevergoeding van bijna vijftigduizend euro geëist. De rechtbank kwam echter op een veel lager bedrag uit en wil slechts ruim tweeduizend euro toewijzen. Dit heeft ermee te maken dat volgens de rechtbank niet is gebleken welke exacte wedstrijden en diners door welke familieleden zijn bezocht. De rechtbank heeft dan ook te weinig aanknopingspunten om een schatting te kunnen maken. De politie kan hiervoor nog naar de civiele rechter stappen.