Supersnelrecht tijdens Oud en Nieuw

Vorig jaar startte de Rechtbank Den Haag voor het eerst met het berechten van verdachten via het supersnelrecht. De nieuwsbrief van de Rechtspraak publiceerde gisteren een artikel waarin staat dat mensen die zich misdragen tijdens de jaarwisseling ook dit jaar weer te maken kunnen krijgen met het supersnelrecht. Door het hele land zijn bij rechtbanken supersnelrechtzittingen gepland.

Door Julia Verschoor

Een van de voorwaarden van het supersnelrecht is dat zaken eenvoudig te bewijzen moeten zijn. De strafzaken moeten namelijk zo snel mogelijk worden afgehandeld. Een complexe zaak leent zich hier niet voor. Verdachten worden binnen drie tot zes dagen voorgeleid en eventueel bestraft. Mocht het tot een veroordeling komen, dan kunnen zij gelijk brommen. In principe word je niet strenger gestraft dan normaal gesproken het geval is, maar de rechter kan wel een hogere straf opleggen indien het strafbare feit ziet op geweld jegens een hulpverlener.

In de meeste strafzaken gaat het om openbare geweldpleging, geweld tegen hulpverleners of brandstichting. Incidenten met vuurwerk horen hier natuurlijk ook bij. Overigens moet de verdachte zelf willen meewerken aan het supersnelrecht. Indien hiertoe geen bereidheid is, wordt de zaak voorgelegd aan een reguliere rechter.

Supersnelrecht wordt niet alleen tijdens Oud en Nieuw toegepast. Dit gebeurt ook bij grote evenementen zoals Koningsdag of voetbalwedstrijden. Het afgelopen jaar zijn er zo’n 1500 supersnelrechtzaken geweest en 4800 snelrechtzaken.

Hieronder kan je zien wanneer en waar een zitting plaatsvindt. Wellicht interessant om eens bij te wonen.

Overzicht (super)snelrechtzittingen januari 2017

Rechtbank Datum
Amsterdam 2 en 3 januari (vanaf 13.30 uur)
Den Haag 3 en 4 januari
Rotterdam 2 januari (vanaf 14 uur)
Midden-Nederland 2 en 4 januari (vanaf 13.30 uur)
Gelderland 4 en 5 januari
Noord-Nederland 16 januari
Overijssel 4 januari
Zeeland-West-Brabant 5 januari
Oost-Brabant 4 januari