Studentensportscholen Leiden en Amsterdam schenden privacy

Maakt jouw studentensportschool voor toegang gebruik van een vingerscansysteem? Dat kan in strijd zijn met de wet. Een sportschool of vergelijkbare plek moet namelijk wel een alternatief aanbieden bij het gebruik van een toegangssysteem op basis van vingerscans. Uit een inventarisatie van NU.nl blijkt dat zowel bij de sportlocaties van het USC Amsterdam als het USC Leiden klanten niet op een alternatief voor een vingerscan worden gewezen, en dus overtreden zij de privacywetgeving. 

Door Kirsten Rolloos

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een sportschool geen noodzaak om de vingerafdruk van haar klanten te verwerken. Een sportschool mag daarom alleen de vingerafdruk van klanten gebruiken als zij daar toestemming voor geven. Bovendien moet de sportschool klanten actief de mogelijkheid bieden om zich op een andere manier te identificeren, bijvoorbeeld door een toegangspas of het tonen van een identiteitsbewijs. Biometrische persoonsgegevens zijn bijzondere persoonsgegevens en op grond van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is het verwerken van biometrische gegevens om iemand te identificeren in beginsel verboden. 

Van twintig studentensportscholen in zestien grote studentensteden worden bij de sportlocaties van het USC Amsterdam (Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam) en het USC Leiden (Universiteit Leiden) klanten niet op een alternatief voor een vingerscan gewezen, zo blijkt uit een inventarisatie van NU.nl. Ook het Sports Center in Tilburg en de twee locaties van het Sportcentrum VU werken met een vingerscansysteem. Zij bieden daarvoor echter wel een alternatief aan. Om toegang te krijgen tot de sportschool kunnen klanten zich bij de ingang legitimeren.

De sportlocatie van het USC Leiden heeft inmiddels besloten haar beleid aan te passen. Ook daar kunnen sporters binnenkort zonder vingerafdruk toegang krijgen als zij dat willen. In een reactie heeft het USC Amsterdam laten weten wel degelijk een alternatief op het vingerscansysteem aan te bieden: klanten kunnen een papieren toegangsbewijs krijgen. Volgens NU.nl wijst het sportcentrum klanten daar echter niet actief op.