Werkstraf geëist tegen oud-Vindicatlid in hoger beroep

Het Openbaar Ministerie eiste eerder deze maand in hoger beroep een werkstraf van 240 uur en voorwaardelijke celstraf van een maand tegen voormalig Vindicatlid Wouter B. Aanleiding vormde een uit de hand gelopen ontgroening waarbij B. op het hoofd van een aspirant-lid ging staan. Die liep daardoor hersenletsel en een schedelbasisfractuur op.

Door Douae Youssef

De introductieperiode van het studentencorps Vindicat escaleerde in 2016 volledig toen een student die ook een plekje bij het studentencorps wilde bemachtigen, in het ziekenhuis eindigde. De student werd met zijn wang op een betonnen vloer gelegd, waarna Wouter B. (25) met zijn voet op zijn hoofd ging staan. Een jaar later werd B. veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur lang en één dag celstraf, aangezien de rechtbank zware mishandeling bewezen achtte.

De verdachte

B. was het niet eens met de opgelegde straf en besloot om in hoger beroep te gaan. De verdachte die ten tijde van het incident nuchter en beheerst handelde, stelt zich op het standpunt dat hij ten onrechte is veroordeeld, aangezien hij slechts een voorbeeld wilde stellen richting andere studentencorpsleden. Hier zou aanleiding voor zijn geweest, aangezien het latere slachtoffer Wouter B. geslagen zou hebben en de corpsleden zich bewust moesten worden van de regels van de vereniging.

B. stelt ook dat zijn actie niet persoonlijk is geweest en hij zich niet bewust was van het gevaar, aangezien het slachtoffer niet aangaf dat hij pijn had. B. betuigt achteraf gezien wel spijt, omdat het incident naar zijn mening te vernederend was en hij er beter over had moeten nadenken.

Het slachtoffer

Het slachtoffer heeft na twee jaar nog steeds met regelmaat last van concentratieproblemen en hoofdpijn. Ook hij was in een aparte ruimte aanwezig tijdens de zitting van het hoger beroep. Hij verklaarde naar aanleiding daarvan dat hij hoopt dat de mishandeling die hij heeft moeten ondergaan de laatste is geweest in Nederland bij ontgroeningen.

Vindicat onder vuur

De studentenvereniging ligt al jaren onder het vuur door de gevaarlijke incidenten die zich de afgelopen twee decennia hebben voorgedaan. Zo hebben de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen verdere banden met Vindicat verbroken, met als gevolg dat de vereniging (voor dit collegejaar) uitgesloten is van deelname aan officiële gelegenheden van de hogeschool of de universiteit. Ook werden de beurzen voor de bestuursleden van de vereniging niet toegekend. Beide schoolinstellingen hopen dat Vindicat dit collegejaar kan aantonen dat zij in staat is om de verenigingscultuur ten goede te veranderen.

Eind november volgt de uitspraak in hoger beroep.