Rente studieschuld in 2024 toch niet omlaag: praktisch onhaalbaar

De rente op studieleningen van studenten die onder het leenstelsel vallen, gaat voorlopig toch niet omlaag. Dit blijkt op korte termijn niet mogelijk, schrijft onderwijsminister Robbert Dijkgraaf aan de Tweede Kamer.

De Kamer had eind oktober gevraagd de rente op studieleningen van de pechgeneratie voor komend jaar te bevriezen op het niveau van dit jaar. Dit betekent echter grote aanpassingen in de systemen van DUO, die niet eerder dan per 1 januari 2026 doorgevoerd zouden zijn. Ook zou de Wet studiefinanciering 2000 nog voor 1 januari gewijzigd moeten worden. Dijkgraaf noemt dat gezien de korte periode niet realistisch, maar gaat kijken naar wat wel mogelijk is.

Amendement Omtzigt

Daarbij moet wel gelijk worden opgemerkt dat Dijkgraaf geen breed scala aan keuzes heeft vanwege een door de Kamer aangenomen amendement van Pieter Omtzigt. Hierin wordt het kabinet opgedragen om het belastingvoordeel van expats drastisch in te perken en de opbrengsten daarvan te gebruiken om de opgelopen rente op de studieschuld te verlagen. Hoeveel dat precies gaat opleveren, is nog niet bekend.

Studievertraging voorkomen? Schrijf je dan nu in voor onze online scriptiecursus en werk vlot die laatste studieloodjes weg!