Nieuwe bangalijst in omloop, USC ontkent betrokkenheid

De politie onderzoekt een nieuwe lijst met namen, foto’s en telefoonnummers van Utrechtse studentes die in heel Nederland onder studenten is verspreid, inclusief seksistisch commentaar. De anonieme makers stellen dat de lijst een reactie is op de ophef die eerder deze maand ontstond nadat een bangalijst, gemaakt door leden van het Utrechtsch Studenten Corps (USC), naar buiten kwam.

USC ontkent stellig elke betrokkenheid. In een reactie schrijft het bestuur onder meer: “Deze mail is geschreven op een manier die de schijn moet laten ontstaan dat deze afkomstig is van een groep leden van het USC. We hebben geen enkele aanleiding om te denken dat dit vanuit leden van het USC komt en er zijn concrete aanwijzingen dat de bron buiten onze vereniging ligt. […] Wij hebben nauw contact met de politie, waar we dit vanochtend direct hebben gemeld. Tot slot zouden wij iedereen dringend en met klem willen oproepen geen rol te spelen in het verspreiden en delen van dit document.”

RTV Utrecht meldt dat in ieder geval meerdere studentes die op de nieuwe lijst staan zich hebben gemeld bij advocaat Ina Brouwer. Zij staat de studentes van de eerdere lijst bij. Om hoeveel studentes het precies gaat is niet duidelijk. Wel is bekend dat verschillende vrouwen op de nieuwe lijst lid zijn bij studentenroeivereniging Triton, die over de situatie tegen RTV Utrecht zegt: “Betreurenswaardig dat het opstellen en verspreiden van deze afschuwelijke lijsten niet eenmalig is gebleken, maar wederom schade toebrengt aan meerdere vrouwelijke studenten.”

“Slettenlijst”

De makers schrijven in een voorwoord bij de nieuwe lijst, omgedoopt tot “slettenlijst”, onder andere dat mensen buiten de verenigingen zich niet moet bemoeien met corporale tradities. Ze noemen de lijst een “aanval tegen het plebs”. Slachtoffers worden daarnaast ‘geadviseerd’ weg te blijven bij publieke media en media moeten de zaak laten rusten. In een deel van de tekst, dat door NOS online is gezet, is te lezen: “Wie niet luisteren wil, is verantwoordelijk voor lijsten die nog zullen volgen.”

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma noemt het uiterst pijnlijk dat er een tweede lijst is opgedoken. “Ongeacht de herkomst ervan is het tot object maken en vernederen van vrouwen enorm schadelijk en ronduit misogyn,” zegt ze tegen NOS.

“Grietenpresentatie”

Eerder deze maand startte het Openbaar Ministerie een onderzoek naar een bangalijst die rondging binnen het Utrechtsch Studenten Corps (USC). Op de lijst – een powerpointpresentatie genaamd “grietenpresentatie jaartje 23” – stonden dertig leden van de Utrechtsche Vrouwelijke Studentenvereeniging (U.V.S.V.). Zij werden daarin gerangschikt op basis van hun uiterlijk. Daarbij werden vaak ook hun namen en adressen vermeld, net als informatie over hun seksleven. Bij vrouwen die minder in de smaak vielen – op de slides “draken” genoemd – stonden ook telefoonnummers.

De zaak leidde tot veel publieke ophef. Verschillende betrokken leden van USC werden voor onbepaalde tijd geschorst en de Hogeschool Utrecht en de Universiteit van Utrecht trokken de subsidies voor USC in.

Lees verder: Strafrechtelijk onderzoek naar “grietenpresentatie” binnen studentencorps USC