Leidse studenten vervolgd voor vernielen gaybrapad

Vijf Leidse studenten worden door het Openbaar Ministerie vervolgd voor de vernielingen die ze aanbrachten aan een gaybrapad in het kader van een introductieprogramma van studentenvereniging Quintus.

Het gebeuren vond plaats op 17 oktober 2016, de studenten waren toentertijd tussen de 19 en 21 jaar oud. Het gaybrapad werd beklad met rode verf en een van de jongens trok zijn shirt uit en bracht de Hitlergroet. Ook zou hij een hakenkruis op zijn borst hebben getekend.

De studenten worden verdacht van vernieling en discriminatie. De acties werden gefilmd door de eigenaar van een naastgelegen café. Het filmpje werd veelvuldig op social media gedeeld en kon rekenen op veel verontwaardigde reacties. Naar aanleiding daarvan werden de vijf leden door Quintus geschorst.

‘Sommigen zouden deze actie kunnen zien als een uit de hand gelopen studentengrap, maar vanwege het discriminatoir karakter nemen we de zaak hoog op,’ aldus een woordvoerder van het OM tegen het Erasmus Magazine.

Met het aanleggen van de gaybrapaden spreken gemeenten hun steun uit aan de emancipatie van LHBT. Het exemplaar in Leiden lag er sinds 2015, aldus nu.nl.