18 Vlaamse studenten voor de rechter na dodelijke ontgroening

De twintigjarige Sanda Dia stierf in 2018 tijdens een ontgroening van de Belgische studentenvereniging Reuzegom. Alle achttien leden van deze (voormalige) studentenvereniging zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden. De raadkamer in Hasselt volgt hiermee de stelling van het Openbaar Ministerie.

Door Gracièla van Duinkerken

De achttien studenten die nu voor de rechter moeten verschijnen, worden vervolgd voor onopzettelijke doding, mensonterende behandeling, het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg en schuldig verzuim. Alle achttien waren aanwezig tijdens de ontgroening.

Het OM wilde al alle betrokken corpsleden vervolgen voor deze strafbare feiten, maar of en wie vervolgd zou moeten worden beslist uiteindelijk de raadkamer in Hasselt. De raadkamerprocedure werd eerder nog uitgesteld omdat enkele advocaten van de verdediging verzoekschriften tot aanvullend onderzoek hadden ingediend. Nu heeft ook de raadkamer in Hasselt geoordeeld dat het onderzoek volledig is en alle achttien ex-leden van de studentenvereniging zich voor de rechter zullen moeten verantwoorden. 

Fatale ontgroening

Sanda Dia was ingenieursstudent aan de KU Leuven toen hij in 2018 lid wilde worden van studentenvereniging Reuzegom. Tijdens de ontgroening, die hij samen met twee andere aspirantleden onderging, is Sanda slachtoffer geworden van de ontgroeningsrituelen van de studentenvereniging. Het waren – en zijn – dan ook vooral de details van de ontgroening die België schokten.

Zo kregen Sanda en de twee andere aspirantleden liters alcohol, waarna de waterleiding op hun slaapplek werd afgesloten, zodat zij ’s nachts geen water konden drinken om te ontnuchteren of uitdroging tegen te gaan. De volgende ochtend moesten ze ‘schachtenpap’ drinken: een brouwsel waarvoor in een blender levende goudvissen, muizen, een paling en visolie waren vermengd. De drie aspirantleden moesten vervolgens een soort gat/put graven dat werd gevuld met ijskoud water. Daar moesten zij uren in staan, terwijl de andere leden van de studentenvereniging het gat gebruikten als toilet. 

Nadat Sanda zijn bewustzijn verloor, werd hij enige tijd later door de leden naar het ziekenhuis gebracht, waar bleek dat zijn lichaamstemperatuur nog maar 27 graden was en dat hij kampte met meervoudig orgaanfalen. Sanda kwam te overlijden. De betrokken leden van Reuzegom hadden ondertussen de plek waar de ontgroening zich had afgespeeld opgeruimd, alle foto’s en filmpjes gewist en hun chatgroep opgeheven.

Sancties van KU Leuven

Kort na de dood van Sanda werd de studentenvereniging ontbonden. Na een eerste tuchtrechtelijk onderzoek in 2019 kregen de betrokken studenten van KU Leuven een taakstraf en moesten ze een paper schrijven over studentenontgroeningen, maar konden wel ‘gewoon’ doorgaan met hun studie. Na veel kritiek op deze lichte straf besloot de universiteit van Leuven, na strafrechtelijk onderzoek door het OM, extra sancties op te leggen door een aantal studenten tijdelijk te schorsen of voorgoed uit te schrijven.

De studenten kunnen nog tot 20 augustus in beroep gaan tegen het besluit om hen te vervolgen voor de rechter. Wordt vervolgd.