Studenten en gevangenen onder één dak?

Het Amsterdamse tekort aan studentenhuisvesting, de vereenzaming van ouderen, re-integratie van gedetineerden en integratie van vluchtelingen in één klap oplossen? Volgens D66 is dat niet zo moeilijk: je laat ze allemaal onder hetzelfde dak wonen.

Aanbieden van woonruimte in ruil voor maatschappelijk werk, dat is het idee. Studenten zitten in Amsterdam te springen om woonruimte, volgens de Landelijke Studentenvakbond zijn er 10.000 extra kamers nodig.

Het idee om jongeren met gedetineerden in een wooncomplex te laten wonen, komt uit Denemarken en zou de recidive met pakweg een vijfde verlagen. Het gaat hierbij om gedetineerden die het laatste deel van hun straf thuis uit mogen zitten met een enkelband.

Een andere optie is studenten laten samenwonen met jonge vluchtingen met een verblijfstatus, die zich op deze manier de Nederlandse taal en cultuur machtig kunnen maken.

Ten slotte is er de mogelijkheid om te gaan samenwonen met ouderen. Studenten kunnen dan in ruil voor vrijwilligerswerk korting op de huur krijgen.

Meer informatie via Metro.