Studenten en boetes: een slechte combinatie

De studiefinanciering (als je die al krijgt) dekt meestal niet alle uitgaven die een student maakt. Collegegeld, boeken, kamerhuur, levensonderhoud, telefoonabonnement, een studiereis, uitgaan en ga zo maar door. Het uitgavenpatroon van de gemiddelde student liegt er niet om.

Door Jolein Rijkers

Om ervoor te zorgen dat dit lijstje niet nog langer wordt, hierbij een aantal zaken die de politie niet door de vingers ziet en die aardig in de papieren kunnen lopen.

Rood
Je kent het wel: je kijkt naar links, je kijkt naar rechts, geen auto te zien én je zal nog net op tijd zijn voor je college, dus voor deze keer fiets je door rood. Met als gevolg: een boete van € 90,-. Wanneer dit te voet gebeurt, word je bestraft met een boete van € 65,-.

Beschonken
Een avondje uit (met alcohol) en erna op de fiets naar huis? Je riskeert een boete van € 100,-. ‘Onder invloed’ wil zeggen 2 glazen alcohol voor een man en slechts één glaasje voor een vrouw (!).

Tringeling
Heb je naast je beschonken toestand, ook geen fietsbel, tel daar dan nog eens € 35,- bij op. Heb je wel een bel, maar werkt deze niet? Leuk geprobeerd, maar nog steeds € 35,- boete. Zit het helemaal niet mee en heb je ook nog eens geen licht op je fiets, dan kan dat je € 55,- kosten.

Buitentoilet
Het volgende overkomt niemand meer na de Amsterdamse wildplasgate van afgelopen jaar, maar toch maar voor de zekerheid: wildplassen wordt bestraft met € 140,-.

Relax
Beetje aan het hangen of chillen in een flat, portiek, poort, gemeenschappelijke ruimte of raamkozijn zonder ‘logische’ reden? De politie kan dit beboeten met € 90,-.

Peukie pakken
Voor de rokers onder ons: snel even een sigaretje op het station roken? Niet zo slim.. Dit dien je op een speciale rookplek te doen (vaak achteraan op het perron) en wie (letterlijk) buiten de lijntjes rookt, riskeert een boete van € 90,-.

Oproerkraaier
Dat uitgaan voor financiële onzekerheid kan zorgen, blijkt maar weer uit de volgende boete van maar liefst € 370,- voor het verstoren van de orde in een uitgaansgelegenheid.

Geen kaartje
Tot slot een inkoppertje (in de trein wordt er immers veelvuldig naar verwezen): het treinreizen zonder kaartje, oftewel zwartrijden. Deze boete is onlangs opgehoogd naar een bedrag van € 50,- plus het bedrag van je treinreis (welke natuurlijk maar één halte daarvoor was gestart 😉 ).

Bron: Indebuurt/Eindhoven.