Studenten betalen te veel huur: zó stop je het

Gemiddeld betalen studenten 55 euro te veel voor hun kamer of woning. Koplopers zijn Amsterdam en Utrecht, daar betalen studenten al snel 100 euro te veel.

De cijfers komen uit een online onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) waarbij de zesduizend deelnemende studenten een huurcheck deden. Daaruit blijkt dat 73 procent van de deelnemers momenteel te veel betaalt. Hoewel het daarbij meestal gaat om particuliere verhuurders, houden ook woningcorporaties zich niet altijd aan de regels.

Gemiddeld betalen studenten 342 euro per maand en wonen ze voor dat bedrag op een kleine 18m2.

Structureel probleem
Het probleem speelt volgens de studentenorganisatie al jaren: in 2015 betaalde 74 procent van de studenten nog te veel. Omdat de situatie niet lijkt te verbeteren, gaat de LSVb vanaf vandaag tot en met 17 mei op tour langs acht studentensteden. ‘We gaan studenten informeren over hun rechten en roepen tevens de politiek op iets aan het probleem te doen,’ aldus Jarmo Berkhout, voorzitter LSVb, tegen De Telegraaf.

Stappenplan
Denk je dat je te veel huur betaalt? Dan kun je de volgende stappen ondernemen:

  1. Doe bij je verhuurder een verzoek tot huurverlaging.
  2. Heeft dat geen effect, dien dan bij je huurcommissie een verzoekschrift in.

Het verzoekschrift kan leiden tot een van onderstaande scenario’s:

  1. Beide partijen – dus huurder en verhuurder – worden door de huurcommissie gebeld om te kijken of het geschil onderling kan worden opgelost.
  2. Lukt dat niet, dan komt er een hoorzitting. Als je in een sociale huurwoning woont (wat veel studentenkamers zijn) en je wordt in het gelijk gesteld, dan is die uitspraak bindend en moet je huur worden verlaagd.

Als je binnen een half jaar nadat je bent begonnen met huren een zaak begint, kan je het teveel betaalde bedrag met terugwerkende kracht terugkrijgen. In het afgelopen jaar werden er door Huurcommissie 1.200 van dit soort zaken afgehandeld. Daarvan kreeg 71 procent van de huurders gelijk. Dat meldt BIG News. Ook na dat halve jaar is het nog mogelijk om (een deel van) te veel betaalde huur terug te krijgen.

En verder…

  • Meer weten over je maximale huur? Bekijk dan het puntensysteem van de Rijksoverheid en blader eens door afdeling 7.4.5 van het Burgerlijk Wetboek (art. 7:232 lid 1 BW e.v.) en de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimten.
  • Zelf de huurcheck ‘Check je kamer’ van het LSVb doen? Dat kan hier. Hierin zijn vragen opgenomen over onder andere woonoppervlakte, huisgenoten en aanwezige voorzieningen.
  • Meer weten over je rechten bij het huren van een kamer? Dat lees je hier.
  • Op Studentenwoningweb vind je woningcoöperaties die woningen aanbieden tegen een eerlijke prijs.
  • Een tip voor de Amsterdammers onder ons: het nieuwe platform Woningdelersclub, waarbij jongeren aan een deelwoning worden geholpen.