Strengere regels en maatregelen voor berechting zware criminaliteit

De Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker komt met forse voorstellen om de aanpak van georganiseerde criminaliteit te verbeteren. De voorstellen richten zich voornamelijk op de berechting en detentie van verdachten en veroordeelden in zware-criminaliteitsprocessen. Naast het verbeteren van infrastructuur en de uitbreiding van capaciteit, richten de voorstellen van de minister zich ook op de advocatuur.

Door Caspar Bottemanne

Minister Dekker stelt in een brief dat georganiseerde criminaliteit steeds meer impact heeft op de samenleving en op de justitiële keten.  Er zijn steeds meer verdachten die in verband worden gebracht met zware criminaliteit. Een voorbeeld van een proces waar grote druk op justitiële processen staat, is het Marengo-proces. Verdachten in de zware criminaliteit worden door de minister gekarakteriseerd als ‘meedogenlozer en (vlucht)gevaarlijker’.  Deze kenmerken maken dat bijvoorbeeld vervoer van verdachten en beveiliging van rechtbanken en gevangenissen een hogere eis hebben. De infrastructuur en inrichting van het systeem van berechting en detentie dienen daarom uitgebreid en versterkt te worden. Zo wil de minister een uitbreiding van instellingen voor verdachten en veroordeelden die in verband worden gebracht met zware criminaliteit. Ook dient er gebruik te worden gemaakt van hoogwaardige videoverbindingen voor rechtszittingen om zo het risicovolle vervoer van gevaarlijke verdachten te beperken.

Advocatuur

Een andere belangrijke aanleiding voor de voorstellen van de minister bevindt zich in de aanhouding van een advocaat van Ridouan. T. De advocaat, en tevens de neef van Ridouan, wordt door het OM verdacht van het doorgeven van boodschappen aan de buitenwereld. Ook denkt het OM dat de raadsman met zijn neef heeft gesproken over een gewelddadige ontsnapping uit de zwaarbeveiligde inrichting uit Vught (EBI). Om de advocatuur weerbaarder te maken en de strafrechtsketen te beschermen komt de minister met een aantal voorstellen voor de advocatuur. De minister wil het ‘vierogenprincipe’ invoeren in de EBI. Onder dit principe komen advocaten nooit alleen om te praten met een cliënt, maar komen zij altijd in een duo. Verder wil Dekker ook de screenings- en kwaliteitseisen verhogen, zo dient er vaker gekeken te worden naar het functioneren van een advocaat. Het toezicht wordt daarnaast ook versterkt. Potentieel wil de minister het toezicht van de deken weghalen en een landelijk bestuur instellen.