Strenger tabaksbeleid van start

De strijd ’tegen het roken’  neemt sinds vorige week serieuze vormen aan. Per woensdag 1 april zijn pakjes sigaretten en shag duurder geworden en gaan het aantal verkooppunten van tabak, alsmede de plekken waar gerookt mag worden, (nog) verder omlaag.

Door Gracièla van Duinkerken

In de eerste plaats zullen rokers meer moeten betalen per pakje  sigaretten of shag. Voor sigaretten is het een euro meer per pakje en bij shag zou het oplopen tot zo’n 2,40 euro extra per pakje.  Deze accijnsverhoging komt bovenop de accijnsverhoging van 1 januari 2020 die is afgesproken in het regeerakkoord. In januari van dit jaar ging de accijns namelijk met veertien cent omhoog en in januari 2021 wordt de prijs nog eens met twaalf cent verhoogd.

De tussentijdse accijnsverhoging komt voort uit overheidsbeleid om de ongezonde gewoonte zo veel mogelijk terug te dringen en is een onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord, waarmee wordt toegewerkt naar een rookvrije generatie in 2040. De pakjes sigaretten die tot en met 31 maart zijn geproduceerd en komende tijd nog in de winkels liggen behouden wel dezelfde prijs. Op de pakjes zitten namelijk accijnszegels met bedragen die golden op de productiedata en die mogen niet worden veranderd.

Beperking aantal verkooppunten en rookplekken

Naast de prijsverhoging worden sinds 1 april ook geen tabaksartikelen meer verkocht op treinstations/verkooppunten van de NS. De NS wilt de verkoop van rookwaren bij andere ketens ook weren en sluit als gevolg hiervan geen contracten meer af met huurders die op stations tabak willen verkopen.

Er gold al enige tijd een rookverbod in stationshallen, liften, trappen en tunnels, maar er mag op sommige stations nog wel op perrons gerookt worden. Wat ProRail en NS betreft verdwijnen in oktober van dit jaar alle rookvoorzieningen op perrons en worden stations rookvrij. ProRail treft voorbereidingen om alle rookpalen op de perrons te verwijderen.

Schiphol rookvrij

Waar ProRail zijn wensen voor een rookvrij station uit, heeft Luchthaven Schiphol wel al de stap genomen om dergelijke rookgelegenheden te schrappen. Zenuwen voor het vliegen kan men niet meer weg roken, want per woensdag 1 april zijn op Schiphol de laatste rookruimtes verdwenen en is de luchthaven  volledig rookvrij. Wie toch nog rookt op Schiphol, krijgt van de Koninklijke Marechaussee een bekeuring. De hoogte daarvan wordt bepaald door het Openbaar Ministerie.