Strafrechtelijke vervolging voor Laura H.?

Onlangs keerde de twintigjarige Laura H. terug van haar verblijf in Syrië, waarna ze direct werd aangehouden. De rechtbank in Rotterdam heeft nu besloten dat haar voorarrest met drie maanden wordt verlengd. Het strafrechtelijk onderzoek is nog in volle gang, zegt het OM. Wat zijn de bekende gegevens rondom Laura H. en hoe groot is de kans dat zij daadwerkelijk wordt veroordeeld?

Door Jolein Rijkers

Vorig jaar september zou Laura H. samen met haar twee zoons Iman (4) en Abdullah (1) door haar man zijn meegevoerd naar IS-gebied in Syrië. In een interview op de Koerdische televisiezender K24 gaf Laura H. aan dat ze niet uit eigen wil ging, maar dat haar man, een 27-jarige Palestijnse Nederlander, haar dwong. Hij zou haar hebben voorgesteld om op ‘vakantie’ te gaan naar Turkije, van waaruit hij haar Syrië in zou hebben gelokt.

Na elf maanden in IS-gebied te hebben gezeten, wist Laura H. samen met haar zoons het land te ontvluchten. Ze zou haar man gewond hebben achtergelaten tijdens haar vlucht. Toen Laura H. op maandag 1 augustus jl. op Schiphol aankwam, werd zij gelijk gearresteerd.

In de verklaring over de aanhouding van H. verwijst het OM naar verschillende rapporten waaruit blijkt dat het voor buitenlandse vrouwen ‘niet aannemelijk is in Syrië te verblijven zonder betrokken te raken bij de gewapende strijd dan wel op andere wijze ondersteunende handelingen te verrichten voor IS’. Minister Ard van der Steur van Justitie zei begin dit jaar dat iedereen die terugkeert uit het gebied van IS wordt aangehouden en verhoord.

Of het OM Laura H. ook daadwerkelijk gaat vervolgen, hangt af van wat er uit de verhoren naar voren komt. Het OM zal willen achterhalen hoe gevaarlijk ze is en of ze strafbare feiten heeft gepleegd. Uit ‘Bestemming Syrië’, een onderzoeksrapport van Universiteit Leiden en Universiteit Amsterdam naar de leefsituatie van Nederlandse ‘uitreizigers’ in Syrië, blijkt dat buitenlandse vrouwen in het kalifaat in de regel geen vechtersrol hebben. Als blijkt dat Laura’s rol zich inderdaad beperkt tot het ondersteunen van haar man is het de vraag of de rechter een dergelijke bijdrage aan de strijd ook strafbaar vindt.

Volgens advocaat André Seebregts, die meerdere terreurverdachten bijstond, liepen de meeste zaken tegen vrouwelijke uitreizigers en terugkeerders van Syrië met een sisser af. Volgens Seebregts worden meereizende Nederlandse vrouwen wel aangehouden en verhoord, maar na korte tijd toch weer vrijgelaten. Ook de OM-woordvoerster geeft aan dat bewijsvoering voor betrokkenheid bij strafbare feiten in IS-gebied meestal “complex en niet gemakkelijk” is. Echter kan Laura H. niet gerust zijn op een goede afloop, waarschuwt advocaat Seebregts. Niet alleen het OM is het begrip ‘deelname aan een terroristische organisatie’ steeds verder aan het oprekken, ook de Rotterdamse rechter heeft in februari van dit jaar een man veroordeeld op basis van een brede definitie. “Ook indien zaken ten goede komen aan deelnemers/strijders van de organisatie [IS], kan dit als deelneming aan die organisatie worden gezien”, aldus de Rotterdamse rechter.

Het is dus de vraag of Laura H. hier zonder een veroordeling vanaf komt.