Strafrechtelijk onderzoek naar de mondkapjesdeal

Aan het begin van deze week is bekend gemaakt dat de FIOD onder leiding van het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek is gestart naar de Stichting Hulptroepen Alliantie ‘en de drie daarbij betrokken personen’ vanwege de mondkapjesdeal. Dit naar aanleiding van de aangifte van het uitzendconcern Randstad. Sywert van Lienden is een van de personen die onderwerp is van het onderzoek.

Door Gracièla van Duinkerken

Stichting Hulptroepen Alliantie werd in het voorjaar van 2020 opgericht als een non-profitorganisatie die, naar eigen zeggen, in staat was op korte termijn primair voor de zorg in een groot aantal mondkapjes te voorzien. De (voormalig) bestuurders van de stichting communiceerden in de media herhaaldelijk dat zij zonder winstoogmerk handelden. Naar aanleiding hiervan besloot Randstad haar bijdrage te leveren door personeel uit te lenen aan de stichting zonder hiervoor kosten in rekening te brengen. Later bleek echter dat de (voormalig) bestuurders, naast de stichting, ook een besloten vennootschap hadden opgericht die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes. Met deze vennootschap werd winst gegenereerd.

Liefdadigheid?

De door Randstad ingezette personeelsleden zou, zonder hun medeweten, ook ingezet zijn voor de activiteiten van deze BV.  Randstad dacht dat het voorzien in mondkapjes ging om liefdadigheidswerk, omdat de initiatiefnemers dat beweerden. Van Lienden en de andere oprichters zouden echter miljoenen hebben verdiend aan de mondkapjesdeal die zij sloten met het ministerie van Volksgezondheid in het begin van de coronacrisis. Dat ontdekte Randstad pas na onthullingen van de Volkskrant over Van Lienden. Randstad stelt dat het geen medewerkers zou hebben gedetacheerd aan de stichting van Van Lienden als het had geweten dat de drie zakenpartners zich helemaal niet belangeloos inzetten voor de strijd tegen corona. Het OM heeft laten weten dat uit berichten in de media blijkt dat mogelijk nog meer partijen op een dergelijke manier betrokken zijn geraakt bij de activiteiten van de stichting. Het OM sluit niet op voorhand uit dat ook naar deze gevallen onderzoek gedaan zal worden.

Kort na de bekendmaking van het strafrechtelijk onderzoek naar hun Stichting Hulptroepen Alliantie zijn diezelfde middag Sywert van Lienden en zijn twee zakenpartners aangehouden op verdenking van oplichting.