Strafrechtelijk onderzoek naar Babboe

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) start een strafrechtelijk onderzoek naar fietsenfabrikant Babboe. Het onderzoek volgt op een reeks van veiligheidsincidenten en klachten over gebreken aan Babboe-bakfietsen en recente aanwijzingen dat het bedrijf relevante informatie hierover heeft achtergehouden tijdens inspecties.

De Nederlandse fietsfabrikant Babboe raakte eerder dit jaar in opspraak, omdat verschillende bakfietsmodellen onveilig bleken. In de afgelopen jaren zouden honderden frames zijn gebroken. Meldingen kwamen niet alleen uit Nederland, maar ook uit onze buurlanden Frankrijk en Duitsland. Inmiddels hebben meer dan twaalfduizend bakfiets-eigenaren zich gemeld voor een collectieve claim tegen het bedrijf.

Terugroepen fietsen

“Naar aanleiding van berichten in de media over de situatie bij Babboe in februari van dit jaar, zijn we een diepgaand intern onderzoek gestart,” schrijft Babboe op haar website. Tevens geldt er sinds februari een verkoopstop en zijn een groot aantal bakfietsen, inmiddels 22.000 in totaal, teruggeroepen vanwege de veiligheidsproblemen. Dit betreft een derde van alle verkochte Babboe-bakfietsen. Klanten die onder de terugroepactie vallen en een bakfiets van jonger dan vijf jaar hebben, krijgen een nieuwe fiets aangeboden. Klanten die de fiets al langer dan vijf jaar hebben, krijgen een compensatie op basis van de dagwaarde.

Achtergehouden informatie

De toezichthouder van de NVWA zegt aanwijzingen te hebben dat Babboe relevante informatie heeft achtergehouden tijdens inspecties. Oud-medewerkers hebben onthuld dat kapotte frames werden verstopt voor inspecteurs en er zou informatie zijn achtergehouden over mogelijke veiligheidsrisico’s. Zo kregen medewerkers instructies om bepaalde informatie, zoals het risico op breuken bij normaal gebruik van de fiets, voor klanten achter te houden. Kwam er een melding hierover binnen, dan kregen klanten te horen dat het kwam door overbelasting. De NVWA verwijt Babboe geen grondig onderzoek te hebben uitgevoerd naar de oorzaken van de incidenten en geen passende maatregelen te hebben genomen.

Strafrechtelijk onderzoek

De NVWA beschouwt het gedrag van Babboe als ernstig en riskant voor de veiligheid van consumenten en kondigt aan een onderzoek te starten, uitgevoerd door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de NVWA en het Openbaar Ministerie. Daarbij benadrukt de NVWA het belang van eerlijkheid en transparantie tijdens inspecties: “Als er tijdens onze inspectie informatie of materiaal wordt achtergehouden, dan kunnen wij als toezichthouder ons werk niet goed doen. Terwijl wij juist staan voor de veiligheid van mensen.”

Babboe geeft aan mee te werken aan het onderzoek. “Zoals eerder gecommuniceerd, willen we dit tot op de bodem uitzoeken en uitzoeken wat tot deze situatie heeft geleid,” is te lezen op de website. De uitkomst van het onderzoek kan verstrekkende gevolgen hebben voor het bedrijf.