Stichting Klöpping wil miljardenclaim indienen tegen Google en Apple

De stichting van mediaondernemer Alexander Klöpping wil een miljardenclaim indienen tegen Google en Apple. Die bedrijven innen namelijk te veel commissie voor het verkopen van apps.

Door Noortje Figee

Bij de aankoop van apps rekenen Google en Apple een commissie van dertig procent voor grote bedrijven en vijftien procent voor kleine bedrijven. Omdat zij met hun eigen systemen de volledige markt voor apps in handen hebben, kunnen ze dit vragen. Zelf zeggen de mediagiganten dat dit nodig is om hun app stores draaiende te houden, maar volgens de stichting vragen zij onnodig veel geld.

Stichting App Stores Claims

De stichting zal ‘Stichting App Stores Claims’ heten en heeft berekend hoeveel Nederlandse consumenten sinds het bestaan van de appwinkels aan de mediagiganten heeft betaald. Dat bedrag komt neer op in totaal één miljard euro. De stichting zal hiervoor een claim gaan indienen bij de rechter. Daarvoor hoopt de stichting op steun van veel Nederlandse consumenten die zich bij de stichting aansluiten. De toegekende schadevergoeding zal na aftrek van kosten aan alle gedupeerden worden uitgekeerd.

iDeal

Recent heeft de Autoriteit Consument & Markt bepaald dat Apple niet langer de betaalmethode iDeal mag weigeren. Deze betaalmethode rekent maar 3 procent, dus heeft Apple daar 27 procent aan toegevoegd. Daardoor betaal je als consument per saldo evenveel. Volgens Klöpping maken Google en Apple zich schuldig aan machtsmisbruik. De beide mediagiganten hebben overigens nog niet op het initiatief van Klöpping gereageerd.