Start rechtszaak massaclaim gebrekkige borstimplantaten

In 2018 moest farmaceut Allergan de door hen geproduceerde gebrekkige borstimplantaten van de markt halen. Zo was vastgesteld dat zij het risico op een vorm van lymfeklierkanker vergrootten. Omdat Allergan hiervoor verder geen verantwoordelijkheid nam, is een collectieve actie gestart. Zo heeft vrouwenorganisatie Bureau Clara Wichmann in december 2022 farmaceut Allergan gedagvaard.

De rechtszaak is op 5 april jongstleden bij de rechtbank Amsterdam van start gegaan. Bureau Clara Wichmann eist namens alle gedupeerden een schadevergoeding. Deze schade omhelst de kosten van een behandeling om de implantaten eventueel te laten verwijderen, de kosten van een (veilige) reconstructie van de borsten, alsook het leed en de schade die veroorzaakt zijn door de implantaten. “Het zijn gebrekkige producten, en hiervoor geldt: niet goed, geld terug”, aldus Anniek de Ruijter, directeur van Bureau Clara Wichmann.

Deze schadevergoeding wordt geëist voor alle mensen die de gebrekkige borstimplantaten (gehad) hebben. Het zou gaan om ongeveer zestigduizend vrouwen in Nederland. 4.800 van hen hebben zich aangesloten bij de massaclaim. De schadevergoeding zou kunnen oplopen tot meer dan negenhonderd miljoen euro.

Gevolgen

De ‘getextureerde’ implantaten met een ruw oppervlak die Biocell of Natrelle worden genoemd van farmaceut Allergan, inmiddels overgenomen door farmaceut AbbVie, zijn dus gebrekkig. Zo heeft het RIVM vastgesteld dat het aannemelijk is dat mensen met deze implantaten een verhoogd risico hebben op een zeer zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Uit onderzoek in 2018 blijkt dat vrouwen met een borstimplantaat 400 keer zoveel risico hebben om BIA-ALCL (Breast Implant Associated Anaplastic Large-Cell Lymphoma) te krijgen. De kans dat een vrouw met een borstimplantaat de zeldzame vorm van lymfeklierkanker krijgt tegen de tijd dat zij 75 jaar is, is ongeveer één op zevenduizend. Op dit moment is de ziekte bij ongeveer negentig vrouwen met een borstimplantaat vastgesteld.

Onvoldoende gewaarschuwd

Een vrouw die de ernstige gevolgen heeft ervaren is Riet. Zij moest in 1998 haar borsten laten amputeren, wegens borstkanker. In 2020 werd een nieuwe diagnose vastgesteld, namelijk lymfeklierkanker. Dit bleek veroorzaakt te zijn door haar borstimplantaten van fabrikant Allergan. In 2018 was ze al naar een arts gegaan voor een controle, omdat de implantaten niet meer goed zaten. “We gaan er niet meer aan rommelen. Je kunt je hele leven ermee doen en je hoeft niet meer op controle”, was het antwoord van de arts volgens Riet.

Inmiddels is Riet schoon van de lymfeklierkanker. Haar linker oksel zit echter nog vol siliconen, die uit de protheses zijn ‘gezweet’. Riet vindt het vreemd dat zij nooit gewaarschuwd is voor de risico’s van de implantaten. “Als je geopereerd wordt, moet je alle negatieven dingen ook benoemen. Maar nooit is mij verteld dat een prothese kan zweten of dat je daar siliconenziekte van kunt krijgen. Nooit.”

“Allergan heeft de vrouwen onvoldoende gewaarschuwd voor de gezondheidsrisco’s, ook toen de ernst van deze risico’s haar in volle omvang bekend was. We zullen ons hard maken voor de beste uitkomst voor de vrouwen met deze implantaten. Deze vrouwen moeten worden gehoord en hun leed moet worden erkend”, aldus Jantine Hiemstra, die als advocaat van Hausfeld betrokken is bij deze zaak.