Stalker universiteit Wageningen krijgt contactverbod

Een 32-jarige man uit Arnhem mag geen contact meer zoeken met medewerkers van Wageningen University. Hij stuurde alleen al in 2018 ruim 2.500 dreigende e-mails naar medewerkers omdat hij werd afgewezen voor verschillende opleidingen.

Naast e-mails stuurde hij ook beledigende en bedreigde teksten via sms en social media. De universiteit deed aangifte. De kortgedingrechter legde hem afgelopen januari een contactverbod van twee jaar op.

Op 28 februari jongstleden berichtte De Gelderlander dat de man inmiddels vastzit, hij hield zich niet aan de afspraken. Ook is hij uit zijn huis gezet; er waren van meerdere kanten aangiften tegen hem binnengekomen. Hij richtte zijn pijlen onder meer op Mark Rutte, Job Cohen, de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN), de rechtbank Gelderland en de Vereniging van Universiteiten (VSNU).

De afwijzingen vonden plaats in 2016. De man probeerde zich voor achttien verschillende opleidingen in te schrijven, maar werd steeds afgewezen omdat hij niet voldeed aan de toelatingseisen. Daarna begon de mailtjesstroom richting de universiteit, met onder meer teksten als ‘I kill you, I kill you all’. In totaal verstuurde hij 3.750 mails en viel daarmee ruim honderd medewerkers van de universiteit lastig.