Sta je stevig met een WhatsApp bericht als bewijs?

Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruikgemaakt van WhatsApp. Even appen met je vrienden, je moeder vertellen hoe laat je thuis bent voor het eten of even snel een appje naar je trainer of de training wel doorgaat vanavond. Maar is een WhatsApp-bericht een rechtsgeldig bewijs bij een rechtszaak?

Door Marieke Braad

Naar de rechter voor een WhatsApp bericht?
Voor een standaard appje naar je beste vrienden of je moeder zal je niet snel naar de rechter stappen. Maar WhatsApp wordt tegenwoordig ook steeds vaker gebruikt voor belangrijke zaken. Je baas appt bijvoorbeeld of je vrijdag kan werken of je onderhandelt met een verkoper over de PlayStation die je al er lang wilt hebben. De spanningen kunnen bij belangrijke appjes hoog oplopen waardoor je naar de rechter kunt stappen.

De overeenkomst komt bij de aankoop of werkafspraak tot stand door aanbod en aanvaarding op grond van artikel 6:217 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek. Deze overeenkomst kan schriftelijk geschieden. Een WhatsApp bericht is dus een rechtsgeldig bewijs in de rechtbank.

De Dakdekkers-zaak
In april 2017 deed de rechter in Limburg uitspraak in de Dakdekkers-zaak. In 2015 schakelde een dakdekkersbedrijf een installatiebedrijf in. Het installatiebedrijf stuurde daarvoor een rekening van 4.500 euro. Het dakdekkersbedrijf ontving twee maanden later nog een rekening van 7.000 euro. Het installatiebedrijf had namelijk meer werk verricht. Het dakdekkersbedrijf betaalde slechts 1.000 euro en daarom stapte het installatiebedrijf naar de rechter.

De vraag die in de procedure bij de rechtbank centraal stond was of het dakdekkersbedrijf toestemming had gegeven voor het meerwerk dat verricht is door het installatiebedrijf. Dit bleken zij gedaan te hebben in sms’jes en mails. De rechtbank in Limburg oordeelde dat dit rechtsgeldig bewijs is en daardoor gezien kan worden als wettelijk bewijs. Klik hier voor de gehele uitspraak.

De Flexjob-zaak
In 2012 verliet een werknemer van Flexjob aan het eind van de dag boos het kantoor. Ze riep dat het werk niets voor haar was waarna Flexjob per post ontslag van deze werknemer aankondigde. De werknemer stelt echter dat zij zich heeft ziekgemeld via een WhatsApp-bericht. Flexjob beweert dat zij het bericht nooit hebben ontvangen en gelezen, maar het WhatsApp-bericht bevatte twee vinkjes. Hierdoor heeft de rechter beslist dat de vinkjes daadwerkelijk bewijs zijn dat het bericht is afgeleverd. Uit het appje had Flexjob kunnen halen dat de werknemer niet van plan was om haar ontslag in te dienen. Tegenwoordig zijn de twee vinkjes vervangen door blauwe vinkjes, waardoor ook te zien is of het bericht daadwerkelijk gelezen is. Klik hier voor de gehele uitspraak.

Les uit deze zaak
Let dus altijd goed op wat je via WhatsApp verstuurt. De appjes die je stuurt, kunnen altijd tegen je gebruikt worden!