De politie kan vanaf 1 juli tijdens verkeerscontroles speekseltesten doen om drugsgebruik achter het stuur aan te tonen. Dat bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie volgens nu.nl.
De politie kan het drugsgebruik snel vaststellen via de speekseltest, waarna bloed wordt afgenomen. De politie laat het bloed daarna controleren door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).
De speekseltest kan cocaïne, opiaten, marihuana en methamfetamines herkennen. Het was de bedoeling de nieuwe wet in 2015 al in te voeren, maar dat werd uitgesteld.
In België wordt de test volgens Elsevier al enkele jaren met succes gebruikt bij verkeerscontroles. In vijf jaar tijd zijn daar twee keer zoveel automobilisten aangehouden die onder invloed waren van drugs. Wel bestaan er twijfels over de effectiviteit van de test. THC, de werkzame stof in cannabis, wordt opgenomen in het vetweefsel en zeer langzaam door de nieren uit het bloed gefilterd. Mensen kunnen tot veertien uur na het blowen nog THC in hun speeksel hebben. Bij bloed gaat het om dagen, maar in urine kan de stof zelfs nog maanden later worden aangetroffen. Het is daarom soms moeilijk vast te stellen of de bestuurder op het testmoment zelf onder invloed is.