Speciaal ‘digiteam’ van het OM moet tikkifraudeurs opsporen

Tegenwoordig gebruikt bijna iedereen ‘Tikkie’, een app waarmee je betaalverzoeken kan sturen. De vraag is echter of deze manier van betalen wel zo veilig is. Afgelopen jaar is de betaalverzoekfraude enorm toegenomen. Het Openbaar Ministerie maakte onlangs bekend dat het via een speciaal ‘digiteam’ achter de tikkiefraudeurs aangaat. 

Door Lisanne Wigboldus

Ongeveer twee maanden geleden besteedde de AVROTROS in een uitzending van Opgelicht aandacht aan betaalverzoekfraude en deden enkele slachtoffers hun verhaal. Naar aanleiding hiervan werden steeds meer verhalen gedeeld van mensen die ook slachtoffer zijn geworden.

Diverse aanhoudingen

Begin december 2019 heeft de politie een 20 jarige Rotterdammer gearresteerd omdat hij verdacht zou worden van grootschalige betaalfraude via de betaalapp Tikkie. Het gaat om enkele tienduizenden euro’s die hij afhandig zou hebben gemaakt. De man werd opgepakt na een samenwerking tussen het programma Opgelicht en diverse politieafdelingen in het hele land. Onderzoek wees uit dat het ging om een georganiseerd netwerk. Niet alleen deze 20 jarige Rotterdammer werd gearresteerd voor betaalfraude maar ook eerder in 2019 werd een man van 22 jaar gearresteerd die via WhatsApp betaalfraude had gepleegd. De rechtbank Lelystad legde deze man een gevangenisstraf van 20 maanden op.

Eén-cent-methode

Fraudeurs gaan slim te werk. Ze doen zich voor als potentiële kopers die geïnteresseerd zijn in een bepaald product. Voordat ze voor dit product willen betalen, vragen ze de verkoper 1 cent over te maken met als reden te willen kijken of de verkoper wel echt te vertrouwen is. Bij het klikken op de link van het betaalverzoek wordt het slachtoffer naar een valse website (phisingsite) geleid. Deze lijkt op de website van zijn of haar bank. Op het moment dat het slachtoffer zijn of haar gegevens op deze website invult, kunnen de oplichters bij zijn of haar rekening. Ook koppelden ze vaak de bankrekening van het slachtoffer, via de mobiel bankieren app, aan hun eigen telefoon. Opgelicht legt op haar website uit hoe je kan worden opgelicht en hoe je dit kunt voorkomen. Je kunt zien of een link naar je bank echt is door goed te kijken naar bepaalde letters in de URL die makkelijk te vervangen zijn. Zo kan een oplichter de kleine letter i bijvoorbeeld vervangen door de hoofdletter I.

Speciaal ‘digiteam’

Binnen het OM zijn er op dit moment speciale cyberofficieren die alleen maar digitale fraudeonderzoeken leiden en anderen binnen het parket ook opleiden. Binnen een paar jaar moet iedereen binnen het OM aan de cybercrime zijn, ook alle basisteams van de politie. Volgens persofficier Paul Morsch is bij cybercrime-zaken bewijs verzamelen erg lastig. Betaalverzoekfraude wordt namelijk vaak gedaan door meerdere oplichters, waarbij persoon A het slachtoffer benadert, persoon B het betaalverzoek stuurt en persoon C de rekening van het slachtoffer leegtrekt.

Het OM laat op haar website weten tevreden te zijn met de straffen die op dit moment worden opgelegd voor betaalverzoekfraude.