Souvenirs mee van vakantie? Let dan goed op!

Bijna iedereen gaat in de zomervakantie lekker naar het buitenland. Als je dan eenmaal in dat leuke stadje of op dat bijzondere plekje bent, wil je graag een souvenir mee als aandenken. Je stopt het souvenirtje in je koffer en neemt het mee naar huis. Maar let goed op, niet alle souvenirs mag je meenemen van vakantie! Het Rechtenstudentje helpt je zodat je de ‘nothing to declare’-uitgang kan nemen.

Door Marieke Braad

Beschermde dier- en plantsoorten
Een haaientand of een stukje koraal dat is aangespoeld op het strand mag je niet zomaar meenemen. Indien het gaat om een beschermde dier- of plantensoort ben je strafbaar bij invoering. Van buiten de EU mag je wel meenemen: drie lege karkoschelpen, drie doopvontschelpen van in totaal maximaal drie kilo en gekweekte orchideeën. Producten die gemaakt zijn van beschermde dieren zoals riemen en handtassen zijn ook verboden.

Levensmiddelen
Niet alle levensmiddelen mogen zomaar worden meegenomen naar Nederland. Voor bijvoorbeeld melkproducten, vlees, eieren, huiden of visserijproducten gelden zeer strenge regels. Visproducten, indien ze niet beschermd zijn, mag je meenemen tot twintig kilo. Maximaal 125 gram kaviaar tot een waarde van 430 euro. Voor groenten en fruit kan je een certificaat nodig hebben. Geen certificaat heb je nodig indien aan de volgende twee voorwaarden is voldaan: producten die geen groot risico vormen voor de verspreiding van schadelijke organismen en de producten moeten voor persoonlijk gebruik bestemd zijn.

Sigaren en tabak
Uit een land buiten de EU mag je vijftig sigaren meenemen of honderd cigarillo’s. Wil je sigaretten invoeren, dan mag je er daarvan maximaal 200 meenemen of 250 gram tabak. Binnen de EU mag je 400 sigaren of cigarillo’s, vier sloffen sigaretten en twintig pakjes shag vervoeren.

Namaakartikelen
In het buitenland koop je ‘merkproducten’ die op het oog vaak niet van echt te onderscheiden zijn voor een prikkie. Sneakers van Nike, tassen van Chanel en voetbalshirtjes van je favoriete club. Mag je deze zomaar meenemen naar Nederland? Ja, dat mag, zolang het gaat om een paar producten voor eigen gebruik. Je mag er dus geen handel mee drijven.

Alcohol
Thuis genieten van het lekkere drankje dat je op vakantie altijd bestelde? Let dan goed op. Van buiten de EU mag je twee liter mousserende wijn, port of sherry meenemen. Van gewone wijn vier liter, van bier zestien liter en van sterke drank slechts één liter. Van binnen de EU mag je twintig liter sherry of port, negentig liter wijn, 110 liter bier en tien liter sterke drank.

Een overzicht van alle regels voor het meenemen van goederen vanuit een niet-EU-land vind je hier.
Een overzicht van alle regels voor het meenemen van goederen vanuit een EU-land vind je hier.
Een overzicht van alle regels voor het meenemen van goederen naar het buitenland vind je hier.