Smartphonegebruik tijdens het autorijden: wat mag?

Gerechtshof Leeuwarden heeft besloten dat een telefoon bedienen tijdens het autorijden, wanneer deze in een telefoonhouder op het dashboard zit, geoorloofd is. In zo’n geval zal er geen sanctie op grond van de Wet Mulder worden opgelegd. Hoe liep deze zaak en wat voor regels gelden er omtrent het gebruik van een mobiele telefoon in de auto?

Door Liza Ovsyanko

Het betrof een automobilist die een boete kreeg voor het bedienen van zijn telefoon die vastzat in een standaard op het dashboard. Artikel 61a RVV verbiedt de bestuurder tijdens het rijden ‘een mobiele telefoon vast te houden’. De man was het niet eens met de boete, omdat de telefoon in een houder zat, en stapte naar de kantonrechter. Die vond dat het met een hand bedienen van een telefoon terwijl deze geplaatst is in een telefoonhouder op het dashboard, ook valt onder het begrip vasthouden.

Zowel het de officier van justitie als de man gingen in hoger beroep. De officier van justitie was het eens met de uitspraak van de kantonrechter, maar wilde voor eens en altijd duidelijkheid krijgen voor soortgelijke gevallen in de toekomst. Het gerechtshof vond dat de officier van justitie geen belang had voor behandeling van het hoger beroep en werd om deze reden niet-ontvankelijk verklaard.

In de zaak kan niet worden vastgesteld dat de automobilist de telefoon vasthield tijdens het besturen, de telefoon zat immers in de houder. Volgens het hof valt het bedienen van de telefoon dan ook niet onder het vasthouden. In artikel 61a RVV wordt gesproken over het vasthouden van een mobiele telefoon en niet van telefoneren.

Smartphonegebruik in de auto
In Nederland is het niet toegestaan om tijdens het rijden met een mobiele telefoon in de hand te bellen, te sms-en of te appen. Handheld bellen mag niet door de bestuurder van de auto en de telefoon tussen oor en schouder klemmen mag ook niet. Een telefoon mag wel handsfree bediend worden via het dashboard, mits deze vóór het rijden is ingesteld. Hand held bellen als de auto stil (voor een stoplicht of in de file) of geparkeerd staat mag wel. In Frankrijk mag dit bijvoorbeeld niet: daar is smartphonegebruik in een stilstaandeauto langs de weg verboden.

Om af te sluiten een aantal opvallende rechtszaken over smartphonegebruik in de auto: