De gemeente Amsterdam ziet af van het gebruik van ‘slimme’ verkeerslichten. De verkeerslichten moeten de doorstroming van het verkeer in de stad bevorderen, maar er zijn zorgen over privacybescherming en cybersecurity.
Ruim een jaar geleden maakte de gemeente bekend in te willen zetten op het ‘intelligente verkeerslicht’. Op dit moment wordt voornamelijk gebruikgemaakt van zogenoemde ‘detectielussen’, die het verkeer kunnen detecteren. De nieuwe verkeerslichten communiceren via apps, waardoor zij niet alleen het verkeer kunnen detecteren, maar ook herkennen. Daardoor kunnen bepaalde groepen, zoals hulpdiensten, eerder voorrang krijgen. “Zo kan het verkeer op drukke kruispunten efficiënter doorrijden”, aldus de gemeente.
Maar de verkeerslichten kunnen ook contact maken met mobiele telefoons. Hierdoor kan op grote schaal persoonlijke informatie van weggebruikers verzameld worden. “Het is bijvoorbeeld mogelijk om volledige ritten in kaart te brengen, inclusief datum, tijd en snelheid. Omdat wegbeheerders (Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten) weten waar de verkeerslichten staan, kunnen zij weggebruikers volgen,” zo waarschuwde de Autoriteit Persoonsgegevens.
Cybersecurity
In een brief aan de gemeenteraad heeft verkeerswethouder Melanie van der Horst laten weten af te zien van het plaatsen van de intelligente verkeerslichten. Bij dit besluit speelde ook cybersecurity een rol. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat tienduizenden verkeerslichten in Nederland vatbaar zijn voor hacking. Als een slim verkeerslicht gehackt wordt, levert dat niet alleen een ernstig gevaar voor de verkeersveiligheid op, maar ook voor de privacygevoelige informatie waar de verkeerslichten toegang tot hebben. Daarnaast blijkt uit een proef met de slimme verkeerslichten dat de doorstroming van het verkeer nauwelijks verbetert en zijn “de kosten van het onderhoud van intelligente verkeerslichten (…) aanzienlijk hoger”, aldus de wethouder.
Ook op andere plekken in Nederland maakt men gebruik van slimme verkeerslichten. Zo wordt in onder andere Haarlemmermeer, Flevoland en Den Bosch gewerkt met een app voor fietsers. Deze app kan de locatie en snelheid van de fietser delen met verkeerslichten, zodat de kans op groen licht groter is. Ondanks de zorgen over de privacy wordt met dit systeem wel doorgegaan.