Een man die samen met zijn vader heeft opgetreden als Sint en Piet, moet een vergoeding van ruim 18.000 euro betalen. Dat besloot de rechter in oktober, in een uitspraak die begin januari gepubliceerd is. De vergoeding moet worden betaald omdat de man zonder toestemming adverteerde met foto’s van een professionele fotograaf.
Door Noortje Figee
Het optreden als Sint en Piet doen de mannen al langere tijd. Zij bezoeken gezinnen, scholen, en bedrijven tegen een kleine vergoeding. Hiervoor adverteerden zij via Facebook en Marktplaats, met foto’s van hen tijdens een Sinterklaasoptocht. Deze foto’s hadden de mannen echter zonder toestemming van de professionele fotograaf gebruikt en toen de fotograaf erachter kwam, stelde hij de mannen aansprakelijk voor de schade van 4.000 euro.
Het geschil
De man haalde de foto’s direct van de website van de fotograaf, en weigerde vervolgens de rekening te betalen. De foto’s waren zogenaamde ‘alledaagse kiekjes’ en vielen volgens hem niet onder het auteursrecht.
De fotograaf stapte naar de rechter, maar werd door de Rotterdamse rechter niet in het gelijk gesteld. De kantonrechter oordeelde in 2020 dat het onrechtmatig handelen de hulpsint en Piet niet kon worden toegerekend. Bovendien moest de fotograaf zelf de 8.000 euro aan proceskosten betalen.
Hoger beroep
Het gerechtshof Den Haag oordeelt echter anders. De fotograaf wordt in het gelijk gesteld, omdat de foto’s onder het auteursrecht vallen en de Sint en Piet niet zomaar de foto’s van de website mochten halen.
Voor het gebruik van de foto’s moeten de mannen 900 euro betalen. Dit bedrag is lager dan de 4.000 euro vergoeding die de fotograaf zelf had vastgesteld, omdat het Hof de gehanteerde tarieven te hoog vindt. Het ging de fotograaf volgens het Hof niet om op winst gerichte activiteiten. De mannen moeten nog 225 euro extra betalen als schadevergoeding.
De proceskosten vormen het grootste deel van de schadevergoeding: de mannen dienen 9.000 euro ter vergoeding van de uitspraak in eerste aanleg te betalen. Daarnaast dienen de mannen hun eigen juridische kosten te betalen ad 8.000 euro.
Onnodige verweren
De proceskosten vallen dus een stuk hoger uit dan de daadwerkelijke schadevergoeding. Dat vindt de rechter echter geen reden om deze kosten te verlagen. Sterker nog, door de ‘vele onnodige en kansloze verweren’ hebben de mannen de zaak ‘onnodig gecompliceerd’ gemaakt. Daardoor zijn de advocaatkosten een stuk hoger uitgevallen dan nodig.