Scholengemeenschap niet vervolgd na discrimineren van homoseksuele leerlingen

De beklagkamer van het gerechtshof Den Haag heeft op 28 september 2022 het beklag van oud-leerlingen van de school en van het COC Nederland over het niet vervolgen van de Gomarus Scholengemeenschap afgewezen. Klagers hadden aangifte gedaan van discriminatie tegen homoseksuele leerlingen en personeelsleden op de school van 2016 tot en met 2021.

De Gomarus Scholengemeenschap is een reformatorische scholengemeenschap met twee locaties in Nederland. Het OM benoemde al eerder dat de school een ‘onveilige plek’ was voor lhbti-leerlingen. In 2016 werd een leerling gedwongen uit de kast te komen in het bijzijn van zijn ouders. Een van de oud-leerlingen die de zaak aanspande werd destijds gedwongen aanwezig te blijven bij een gesprek met haar op school waar ook tegen haar wil haar ouders bij waren geroepen. Het hof ziet weliswaar aanwijzingen dat sprake was van dwang, maar vindt vervolging daarvoor “nu niet meer op zijn plaats.”

Het Hof oordeelt dat er de scholengemeenschap zich schuldig heeft gemaakt aan de overtreding van discriminatiebepalingen in de genoemde periode die stonden in de notitie ‘Seksualiteit 2016’. Vervolging van medewerkers en bestuursleden van de scholengemeenschap is ‘niet meer aan de orde aangezien zich sindsdien geen nieuwe incidenten hebben voorgedaan’ blijkt uit het Herstelrapport van de Inspectie van het Onderwijs van 22 april 2022.