Schokkend nieuws voor alle verdachten in spe die agressief gaan doen jegens de politie bij de aanhouding. In plaats van tikken krijgen, word je nu getaserd! Maar is dat eigenlijk wel een goed idee?
Door Sam van den Akker
Geweld(ig)
De taser type X2 komt de politie toe als dienstwapen. Dit leidt er gelijk toe dat de Politiewet moet worden aangescherpt. Daarin moet mijns inziens een instructie komen over het gebruik van de taser. Onder andere de vraag of de taser nu een vervanger is voor de wapenstok, pepperspray, pistool of ‘slechts’ een aanvullend ‘hulpmiddel’ is van belang voor of en in hoeverre de taser mag worden gebruikt.
Ook moet worden gedacht aan hartpatiënten, epileptici en mensen die gevoelig zijn voor bepaalde elektrische stoten. Taseren kan overlijden tot gevolg hebben; de politie, ergo de staat, zal dan aansprakelijk zijn voor de dood (onder omstandigheden). Nu de taser juist is bedoeld voor het aanhouden van agressieve verwarde mensen, of mensen die fysiek geen gevoel hebben door het gebruik van drugs en/of alcohol, is dat een probleem. De taser kan immers een risico vormen voor deze groep personen.
Mak lam
Een effectief middel ter bestrijding van criminaliteit is de taser in ieder geval wel. Men zal direct bij een ‘hit’ niet in staat zijn om verder fysiek te reageren. Je wordt namelijk voor ongeveer vijf seconden totaal verlamd door een stroomstoot van 50.000 volt, zodat de politie je kan inrekenen. Een nadeel? De taser heeft een beperkt bereik van vier tot zeven meter. Kun je dus hard lopen? Grijp je kans!
Vooralsnog wordt er gedurende de periode van een jaar geëxperimenteerd met de taser in Rotterdam, Amersfoort en Zwolle. Als die proef succesvol is, dan zal de taser hoogstwaarschijnlijk als dienstwapen aan toekomstige politiekorpsen toekomen.