Schikking van 100.000 dollar na uitlokken epileptische aanval via Twitter

Een Amerikaanse man heeft naar verluidt een epileptische aanval willen veroorzaken bij journalist Kurt Eichenwald, door een flitsende afbeelding naar hem te sturen via Twitter. Om een rechtszaak te voorkomen, heeft de man ervoor gekozen om te schikken voor een bedrag van honderdduizend dollar. 

Door Sophie Karatzas

Dat er geschikt is, blijkt uit documenten die bij de federale rechtbank van Maryland zijn ingediend. De verdachte, ene J.R. Rivello, heeft in december 2016 een geanimeerde afbeelding voorzien van een flitsend stroboscooplicht verstuurd naar de journalist. De afbeelding werd vergezeld met de in hoofdletters geschreven boodschap:You deserve a seizure for your posts”. Direct na het lezen van de tweet kreeg de aan epilepsie lijdende Eichenwald een aanval.

Na de epileptische aanval van Eichenwald werd Rivello gearresteerd door de FBI en beschuldigd van cyberstalking met het oog op de dood of lichamelijk letsel bij Eichenwald, hetgeen in de Verenigde Staten bestraft kan worden met een gevangenisstraf van ten hoogste tien jaar. Een rechtszaak is er echter niet van gekomen.

Schuld bekennen door schikking?

Door te schikken doet de man als het ware een schuldbekentenis en neemt hij de verantwoordelijkheid voor zijn daad, vindt de advocaat van het slachtoffer. De advocaat van de verdachte is het daar geheel mee oneens en stelt dat de schikking slechts een einde brengt aan de civiele zaak. Van een feitelijke of juridische vaststelling door een rechter is immers geen sprake, hetgeen strikt genomen klopt.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat iemand met epilepsie het slachtoffer wordt van een kwaadwillige tweet. In mei 2020 rapporteerde The Guardian dat zeker twee personen een epileptische aanval kregen nadat zij tweets ontvingen met flitsende afbeeldingen (gifs). De verzenders van de tweets zouden de gifs toen opzettelijk verstuurd hebben met het oog op het uitlokken van een aanval. Als reactie op de aanvallen meldde de Epilepsy Society dat het versturen van dergelijke flitsende berichten naar mensen die aan epilepsie lijden buitengewoon gevaarlijk is, aangezien ze heftige aanvallen kunnen veroorzaken die resulteren in gebroken tanden en botten. Een uitgelokte aanval kan in sommige gevallen zelfs fataal zijn, vertelde het goede doel toentertijd.