Schending auteursrecht door verkeerd vrijheidsbeeld op Amerikaanse postzegel

Op de Amerikaanse postzegel van 44 cent staat het verkeerde Vrijheidsbeeld. De replica in Las Vegas is afgebeeld op de postzegel, in plaats van het originele beeld dat in New York staat. Op de replica rust auteursrecht, waardoor de Amerikaanse post nu 3,6 miljoen dollar schadevergoeding moet betalen aan de kunstenaar van het beeld in Las Vegas.

Door Liza Ovsyanko

De US PostalService (USPS) wilde in de late 2000’s een nieuwe patriottische postzegel ontwikkelen. Hiervoor zou het Vrijheidsbeeld worden gebruikt, maar die heeft in het verleden al 23 keer op een postzegel gestaan. De USPS wilde derhalve een afbeelding die anders zou zijn. De manager van USPS koos uit 24 foto’s van het Vrijheidsbeeld voor de replica van Davidson.

De postzegel werd in 2010 gelanceerd. Nadat de drukkerij drie miljard postzegels had uitgebracht, werd ontdekt dat de versie van Las Vegas afgebeeld staat op de postzegels. De manager van USPS gaf aan dat hij dacht dat het ging om het daadwerkelijke beeld in New York. Tijdens de productie is geen van de werknemers opgevallen dat het ging om de replica.

Nadat de kunstenaar van het beeld, Robert Davidson, erachter was gekomen dat zijn beeld was gebruikt, klaagde hij USPS aan voor het schenden van zijn auteursrecht. Tijdens de rechtszaak gaf USPS aan dat het niet om een echt origineel werk ging en compensatie daarom niet nodig was.

Volgens de rechter kan een replica ook auteursrechtelijk beschermd zijn indien het een nieuwe en originele uitdrukking geeft van het voorgaande werk. Volgens Davidson is zijn foto een kunstwerk op zich. Het beeld in Vegas is daarnaast moderner en vrouwelijker. De rechter ging hierin mee, want de afbeelding werd juist gekozen omdat het anders zou zijn. De USPS heeft dus inderdaad het auteursrecht van Davidson geschonden en moet hem een schadevergoeding van 3,6 miljoen dollar betalen.