Schadeclaim “Nirvana-baby” afgewezen

De juridische vete tussen rockband Nirvana en Spencer Elden is met een sisser afgelopen, nadat een rechter in Californië de zaak begin deze maand seponeerde. Elden stond in 1991 als baby poedelnaakt op de wereldberoemde hoes van het album Nevermind.

De inmiddels 31-jarige man klaagde de band in augustus 2020 aan vanwege kinderporno. Volgens Elden was hij destijds te jong om zelf toestemming te geven voor de foto. Zijn voogden zouden daarnaast officieel geen toestemming hebben gegeven om hem in te zwembad te fotograferen en de band had volgens Elden beloofd om zijn geslachtsdeel af te plakken met een sticker, maar dat is niet gebeurd. Hij zou daarom door de foto naar eigen zeggen extreem hebben geleden en zijn plezier in het leven zijn verloren.

Hij vroeg daarom om een schadevergoeding van oud-bandleden Drave Grohl en Krist Novoselic, de weduwe van frontman Kurt Cobain, Courtney Love, de fotograaf van de foto, Kirk Weddle, en diverse platenlabels. Iedere partij zou Elden 150.000 dollar moeten betalen. Zij verzochten daarop aan de rechter om de zaak te seponeren. Volgens hen staan de beweringen van Elden haaks op de talloze nabootsingen van de foto die hij afgelopen decennia tegen betaling deed. Zo verkocht hij online door hem gesigneerde exemplaren van het album en liet hij de albumtitel op zijn borst tatoeëren. Verder werkte hij mee aan een reproductie van de foto bij het vijftiende en twintigste jubileum van het album. Hij zou dus wel degelijk geprofiteerd hebben van de foto.

De rechter ging hierin mee en seponeerde de zaak. Wel zijn er nog andere mogelijkheden voor Elden: als hij zijn aanklacht voldoende aanpast en deze vóór 13 januari indient, zou het alsnog tot een rechtszaak kunnen komen.

Foto albumhoes

Op de albumhoes uit 1991 is te zien hoe Elden achter een bankbiljet aanzwemt. De foto zou ‘de teloorgang van de jeugdige onschuld symboliseren’. Het album, met nummers als Smells Like Teen SpiritLithium en Come as You Are, betekende de wereldwijde doorbraak van Nirvana, al stopte de band abrupt na de zelfmoord van leadzanger Kurt Cobain in 1994. Hij maakt daarmee deel uit van de 27 Club, een groep artiesten die allen op 27-jarige leeftijd overleden. Onder hen bevinden zich bijvoorbeeld ook Janis Joplin, Jim Morrison en Amy Winehouse.