Russische diplomaten uitgezet vanwege spionage

Nederland en andere EU-staten zetten Russische diplomaten uit. In Nederland gaat het om zeventien Russische personen die ingeschreven staan als diplomaten, maar die in het geheim inlichtingen hebben verzameld.

Door Noortje Figee

Volgens de AIVD en de MIVD waren de Russische personen in werkelijkheid actief als spion. Zij krijgen twee weken om Nederland te verlaten en kunnen geen bezwaar maken tegen dit besluit.

Bedreiging van de nationale veiligheid

Onduidelijk is of gevoelige of gevaarlijke informatie is verzameld door de spionnen, maar volgens minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra vormen zij wel een ‘bedreiging van de nationale veiligheid’.  Hoekstra wilde niet ingaan op de vraag waaruit de spionage bestond en in welke sector dit plaatsvond.

Russische spionnen zijn al eerder het land uitgezet. In 2020 zijn twee Russische diplomaten uitgezet, die werkzaam bleken te zijn voor de Russische inlichtingendienst SVR. Die spionnen waren toen betrokken bij economische spionage in de techsector. Als reactie stuurde Rusland twee Nederlandse diplomaten weg.  In 2018 stuurde Nederland twee Russische spionnen weg omdat zij geprobeerd hadden het wifi-netwerk van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OCPW) in Den Haag te hacken. Ook zij waren binnengekomen onder het mom van diplomaten. 

Andere EU-landen

Het besluit om de spionnen uit te zetten is afgestemd met andere landen, zoals de Verenigde Staten en Polen. België zet ook 21 Russische diplomaten uit op verdenking van spionage. Ierland zal 4 diplomaten uitzetten en Tsjechië stuurt 1 diplomaat terug.