Rusland overweegt uit het EVRM te stappen

Rusland is in 1966 lid geworden van de Raad van Europa en heeft toen het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (hierna: EVRM) ondertekend. Sindsdien heeft het Europees Hof geen ander land zo vaak veroordeeld voor het schenden van mensenrechten als Rusland en nu overweegt Poetin om uit het EVRM te stappen.

Door Kirsten Willms

In het jaar 2015 heeft Poetin een wet ondertekend die het mogelijk maakt dat het Constitutionele Hof van Rusland een uitspraak van het Europees Hof naast zich kan neerleggen wanneer het in strijd is met de Russische Grondwet. De reden hiervoor was dat de uitspraken van het Hof veelvuldig in strijd zouden zijn met de belangen van Rusland.

Inmiddels blijkt uit een bericht van het Russische persbureau RIA Novosti dat Poetin overweegt om uit het EVRM te stappen. Dit zou betekenen dat Rusland ook niet lid kan blijven van de Raad van Europa. De Raad van Europa is een intergouvernementele organisatie die zich richt op de bevordering van eenheid, democratie, de rechtstaat en mensenrechten in Europa en bestaat inmiddels uit 47 lidstaten.

Door Amnesty wordt momenteel campagne gevoerd in Rusland ter verbetering van de mensenrechtensituatie. Deze organisatie waarschuwt ervoor dat nieuwe wetten in Rusland de vrijheid van meningsuiting inperken. Daarnaast kan niet gerekend worden op een eerlijk proces en mensenrechtenactivisten worden onderdrukt. Gevreesd wordt dat deze situatie achteruit zal gaan indien Rusland het EVRM opzegt.