Ruim twee ton compensatie voor huishoudelijk werk

Op Internationale Vrouwendag heeft de Spaanse rechtbank besloten dat een man zijn ex-vrouw 204.000 euro moet betalen als compensatie voor 25 jaar onbetaald huishoudelijk werk. De vrouw gaf aan dat ze zich tijdens hun huwelijk had gericht op de kinderen waardoor haar ex-partner zich kon richten op zijn succesvolle sportschool.

Compensatie

Ivana Moral trouwde met haar man in 1995, hij wilde niet in gemeenschap van goederen trouwen. Na 25 jaar besloten ze uit elkaar te gaan. Moral besloot toen haar ex-man voor de rechter te slepen, omdat ze zich heeft gericht op het huishouden en de kinderen terwijl haar man de tijd kreeg om een succesvolle carrière op te bouwen. Zoals ze zelf stelt stond zij in zijn ‘schaduw’. Moral gaf aan dat ze door zich exclusief te richten op het huishouden geen eigen carrière heeft kunnen opbouwen en zich afhankelijk voelde van haar ex-man.

De Spaanse rechtbank besloot dat Moral recht had op een compensatie van 204.000 euro. Dit bedrag is gebaseerd op het minimumsalaris van een huishoudster. Daarnaast heeft Moral recht op pensioenkosten van vijfhonderd euro en dient hij vierhonderd en zeshonderd euro te betalen aan zijn twee kinderen.

Gemeenschap van goederen

De advocaat van Moral zei na de uitspraak dat deze uitspraak iets zal betekenen voor ‘alle vrouwen in de schaduw’. Moral zelf hoopt dat de zaak een inspiratie zal zijn voor vele vrouwen, zodat vrouwen weten dat als je niet in gemeenschap van goederen bent getrouwd je de huishoudelijke taken kunt claimen. Trouwen in gemeenschap van goederen houdt in dat goederen van beide partners zijn. Bij scheiding krijgen beide partners vijftig procent van de goederen en schulden worden ook verdeeld. In de zaak van Moral is geen sprake van een gemeenschap van goederen waardoor na de scheiding niks verdeeld zou worden.