RTL niet meer welkom in rechtbank na uitzenden geluidsopnames bij Jinek

RTL mag geen opnames meer maken in de rechtszaal tijdens de zaak Ruinerwold. Dit heeft het bestuur van de rechtbank Noord-Nederland besloten, nadat in de talkshow van Eva Jinek een geluidsfragment met de stem van verdachte Josef B. werd afgespeeld.

Door Gracièla van Duinkerken

RTL Boulevard verzorgde de beeld- en geluidsopnames in de zittingszaal tijdens de zaak Ruinerwold, waarna andere media deze beeld- en geluidsopnames vervolgens konden overnemen. Dit gaat via de zogeheten poolregeling, waarmee wordt gezorgd dat het aantal camera’s in de rechtszaal beperkt blijft.

Om de privacy van verdachten te beschermen, kan er sprake zijn van een verbod op het opnemen en uitzenden van beeld- of geluidsopnames. Tijdens betreffende zaak gold een dergelijk verbod en er mochten dus geen beeld- of geluidsopnames gemaakt worden, omdat de verdachte hier geen toestemming voor had gegeven.  De rechtbank spreekt over een “niet te verstane duidelijkheid” wat betreft dit verbod: bij het verlenen van toestemming voor audiovisuele opnames in de rechtszaal is vooraf aan RTL Boulevard duidelijk gemaakt wat wel en niet mocht worden opgenomen en ook tijdens de zitting is door de rechtbank herhaald dat het opnemen van de stem van de verdachte niet was toegestaan.

Toch geluidsopname

Toch is er kennelijk ondanks het verbod tijdens de verklaring van verdachte Josef B.  een geluidsopname gemaakt, waarvan een fragment werd afgespeeld tijdens een aflevering van Jinek.  Zowel het uitzenden van het stemfragment, als het overtreden van het opnameverbod zijn voor de rechtbank niet acceptabel. Het bestuur van de rechtbank Noord-Nederland heeft daarom besloten dat RTL geen opnames meer mag maken tijdens het vervolg van de rechtszaak. Ook mag RTL drie maanden lang geen opnames meer maken bij de andere zaken in de rechtbank van Assen.