Roken in auto in bijzijn kinderen beboet

In Vlaanderen kunnen ouders die met de auto al rokend hun kinderen afzetten bij school, rekenen op een boete van 200 euro. Oostenrijk, Engeland en Frankrijk waren de Belgen al voor. De Controledienst Tabak en Alcohol gaat vanaf september 2019 toezien op het rookverbod.

Door Rose-Marie Mühren

Eind vorig jaar werd het wetsontwerp voor een rookverbod in auto’s met kinderen onder de zestien jaar unaniem aangenomen door het Vlaams Parlement.

Controle bij scholen
Het is lastig voor inspecteurs om in het verkeer te controleren. Daarom richt de politie zich op scholen. Op die plekken is namelijk geen discussie mogelijk over de leeftijd van de kinderen, aldus Paul van den Meerssche (hoofd Controledienst Tabak en Alcohol).

“Niemand heeft begrip voor ouders die hun kind aan de crèche afzetten terwijl ze roken,” vertelt Van den Meerssche aan de Belgische krant Het Nieuwsblad. Volgens hem is het belangrijk om kinderen te beschermen en steunt een groot deel van de samenleving deze maatregel.

Mensen die toch in het bijzijn van kinderen onder de zestien jaar roken in de auto, kunnen een boete van 200 euro verwachten. Er zal worden gehandhaafd bij 100 tot 200 scholen.

Geen verbod in Nederland
In Nederland geldt dit verbod niet. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaf eind vorig jaar aan dat er ook geen plannen zijn om zo’n verbod in te stellen. “Het is praktisch gezien heel lastig te controleren. We hebben in Nederland een veel bredere preventie-aanpak en we hopen dan ook dat mensen zélf de keuze maken om niet te gaan roken met een kind op de achterbank,” liet de woordvoerder toen weten.