Reportage Opgelicht?! mag online blijven

Rossana Kluivert heeft bot gevangen bij de rechter in de rechtszaak tegen het televisieprogramma Opgelicht?!. Kluivert vorderde bij de rechter dat de reportage van Opgelicht?! over het Kluivert Dog Rescue Center op Curaçao, offline zou worden gehaald. De rechter gaat hier niet in mee en oordeelt dat de uitzending online mag blijven.

Door Winand Kuiper

Het televisieprogramma Opgelicht?! van de AVROTROS toonde eind november een reportage over de misstanden van het Kluivert Dog Rescue Center. Volgens het programma zou er op het eiland geen opvangcentrum zijn en is het niet duidelijk wat met het gedoneerde geld is gebeurd.

Kluivert schoof deze misstanden af op een oud-bestuurslid van het hondenopvangcentrum die geruchten zou verspreiden over de donaties. Volgens de advocaat van Kluivert, Royce de Vries, heeft het opvangcentrum last van de bureaucratie op Curaçao, waardoor gezocht moet worden naar een nieuwe locatie voor een opvangcentrum. Kluiverts advocaat vindt daarom dat de reportage het publiek misleidt.

Kort geding

Via een kort geding eiste Kluivert een rectificatie en probeerde ze de reportage van Opgelicht?! offline te krijgen, maar de rechter gaat hier niet in mee. De rechter komt namelijk tot de conclusie dat Kluivert in de reportage niet beschuldigd wordt van manipulatie, misleiding of bedrog. Dit werd wel beweerd door de advocaat van Kluivert.

Kluivert verweet de programmamakers ook dat zij geen mogelijkheid heeft gekregen tot het bieden van een weerwoord. De programmamakers beweerden echter dat Kluivert geen gebruik heeft willen maken van de kans om te reageren. De rechtbank bevestigt dat het programma voor de uitzending contact heeft gehad met de advocaten van Kluivert. De rechtbank overweegt dat het feit dat er geen weerwoord in de reportage is opgenomen, een gevolg is van de keuze van het hondencentrum om alleen live te willen reageren. Dit is volgens de programmamakers niet gebruikelijk.

Het is nog niet bekend of Kluivert in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.