Reizen met de OV-chipkaart van een ander, mag dat?

Je kent het wel. Op het moment dat je wil vertrekken kijk je nog snel even in je portemonnee of je je OV-chipkaart bij je hebt. Je ziet hem niet en raakt in paniek. Je moet wel echt de trein halen en pakt snel de OV-chipkaart van je moeder. In de trein word je OV-chipkaart gecontroleerd en krijg je een boete wegens het reizen met de OV-chipkaart van iemand anders. Wat zijn de juridische gevolgen van het reizen met een OV-chipkaart van iemand anders? 

Door Marieke Braad

‘Voor eigen rekening en risico’
Het reizen met de persoonlijke OV-cipkaart van iemand anders is in beginsel verboden. De kaart is immers persoonlijk, dus dat klinkt logisch. Maar hoe gaat het in zijn werk als er geen persoonsgebonden abonnement op de OV-chipkaart staat? Als je een persoonlijke OV-chipkaart, zonder persoonsgebonden abonnement, leent van iemand anders, betaalt iemand anders voor je rit. Dit zou geen strafbaar feit mogen opleveren. Het is belangrijk dat de rit wordt betaald, door wie hoeft niks uit te maken. In artikel 30 van de Algemene voorwaarden OV-chipkaart staat echter: “U bent als enige gerechtigd uw persoonlijke OV-chipkaart te gebruiken. Als u toch toestaat dat een ander uw persoonlijke OV-chipkaart gebruikt, gebeurt dat voor uw eigen rekening en risico.”

Jongen uit Geldermalsen zorgt voor ommekeer
In februari 2014 reisde een jongeman van Geldermalsen naar Arkel met de geleende persoonlijke OV-chipkaart van een vriendin. In de trein werd de OV-chipkaart door de conducteur gecontroleerd. De conducteur belde de vriendin op met de vraag of zij haar OV-chipkaart had uitgeleend aan de jongeman. De vriendin bevestigde dit. Toch gaf de conducteur aan dat het verboden is om te reizen met de OV-chipkaart van iemand anders en legde de jongeman een boete op. De jongeman stapte hiermee naar de Geschillencommissie Openbaar Vervoer. Hij was het niet eens met de boete, omdat er geen persoonsgebonden abonnement op de OV-chipkaart stond, dus hij betaalde hetzelfde voor de rit als dat hij met zijn eigen OV-chipkaart had betaald.

Beslissing Geschillencommissie Openbaar Vervoer
De commissie heeft de jongeman in het gelijk gesteld. Er was geen sprake van een gestolen kaart en de vriendin nam het gebruik van de jongeman voor haar eigen rekening en risico. De commissie besloot dat als er geen persoonsgebonden abonnement op de OV-chipkaart staat en er geen sprake is van diefstal of een verloren kaart, iemand anders gewoon gebruik kan maken van de OV-chipkaart.

Let wel goed op, want het moet gaan om een niet persoonsgebonden abonnement. Indien je dus reist met een OV-chipkaart van een ander waar een studentenreisproduct op staat, mag je deze OV-chipkaart niet gebruiken. Ongeacht of je zelf ook dit studentenreisproduct op je eigen OV-chipkaart hebt staan.

Update 10 december 2018. Inmiddels denkt de commissie anders over deze kwestie. Reizen op persoonlijke OV-chipkaart van iemand anders is niet (meer) toegestaan. De bijbehorende uitspraak vind je hier.