Reizen binnen Europa deze zomer misschien mogelijk met EU-gezondheidspas

Voor wie deze zomer weer eens op vakantie wil is er mogelijk goed nieuws: de Europese Unie werkt aan een Europese gezondheidspas waarmee mensen tijdens de coronapandemie vrij kunnen reizen binnen Europa. Het is de bedoeling dat je de pas kunt krijgen als je gevaccineerd bent, een recente negatieve coronatest hebt of als je kunt aantonen dat je antistoffen hebt. 

Door Kirsten Rolloos

Op dit moment geldt voor alle landen een negatief reisadvies. Dit betekent dat mensen dringend wordt afgeraden om te reizen als ze geen noodzakelijke reden hebben. Als je toch op reis gaat, geldt bij thuiskomst een quarantaineplicht van tien dagen. Om reizen binnen Europa makkelijker te maken, presenteerde de Europese Commissie afgelopen week de zogeheten ‘Digital Green Certificate‘. Het ‘groene certificaat’ is een gezondheidspas waarmee mensen vanaf komende zomer vrij moeten kunnen reizen naar andere EU-landen.

Verschillende passen

Als het ‘groene certificaat’ er komt, dan wordt het waarschijnlijk een app op je telefoon of een papieren document waarbij gebruik wordt gemaakt van een QR-code die overal in Europa gescand kan worden. Wanneer de code bijvoorbeeld op Schiphol wordt gescand, dan kan worden gecheckt of een persoon ‘groen’ is. Je kunt op drie manieren een groene ‘pas’ krijgen: als je bent gevaccineerd met een coronavaccin dat is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), als je een recente negatieve coronatest hebt of als je kunt aantonen dat je lichaam genoeg antistoffen heeft aangemaakt doordat je al corona hebt gehad. Opmerkelijk is dat voor iedere manier eigenlijk een verschillend soort reispas zal worden afgegeven. Er zal dus een pas zijn voor gevaccineerden, een voor mensen met een negatieve test en een voor mensen met antistoffen.

Lidstaten mogen zelf beslissen of zij extra eisen stellen aan mensen met een reispas. Zo kunnen landen bijvoorbeeld quarantaine of een extra coronatest verplicht stellen. Ook mogen ze ervoor kiezen om voor een van de drie groepen wel extra eisen te stellen en voor de andere twee niet. Volgens Commissie-ambtenaren is het maken van verschil tussen de drie groepen wel onwenselijk. Als landen extra eisen stellen aan reizigers moeten zij dit melden aan de Commissie en ook uitleggen waarom ze die eisen stellen.

Reizen zonder gezondheidspas

De gezondheidspas zal geen voorwaarde worden om te kunnen reizen binnen Europa. Het doel van de pas is enkel om het reizen makkelijker te maken. Ook zonder gezondheidspas is het mogelijk om te bewijzen dat je coronavrij bent. Een doktersverklaring of een verklaring op papier waaruit blijkt dat je gevaccineerd bent zou ook moeten worden geaccepteerd.