Rechtszaak tegen verdachten van dodelijke mishandeling op Mallorca begonnen

Onlangs is in de rechtbank in Lelystad de rechtszaak tegen vijf verdachten van de mishandeling op Mallorca begonnen. Die mishandeling vond plaats in juli 2021 en eiste het leven van de 27-jarige Carlo Heuvelman. Drie verdachten verklaarden in de rechtszaal niets te maken te hebben met Carlo’s dood. Zij blijven voorlopig vastzitten.

Afgelopen juli werd op het Spaanse eiland Mallorca een 27-jarige Nederlander zo zwaar mishandeld dat hij aan zijn verwondingen overleed. Getuigen zeiden na het incident tegen de Spaanse politie dat de mishandeling zou zijn gepleegd door een groep Nederlandse jongeren. Agenten wilden de jongeren arresteren, maar een deel van hen bleek toen al (mogelijk uit angst voor strengere coronamaatregelen) naar Nederland te zijn teruggevlogen. Twee weken later kwamen de Spaanse autoriteiten met de vraag of het Nederlandse OM het onderzoek wilde overnemen.

Het OM is nog altijd bezig met dat onderzoek. Zo zijn nieuwe getuigen gehoord en op basis daarvan is het vermoeden ontstaan dat een vriend van het slachtoffer eerst ruzie zou hebben gekregen met één van de jongeren. Carlo Heuvelman zou hierna, om de ruzie niet verder te laten escaleren, tussenbeide zijn gekomen. Daarbij zou hij zijn aangevallen door drie of vier van de jongeren, terwijl de rest van de groep in de buurt was. Het OM is nog op zoek naar camerabeelden van deze aanval en looft 15.000 euro uit voor de gouden tip. Daarnaast hoopt het OM, onder meer via het tv-programma Opsporing Verzocht, in contact te komen met nog een (mogelijk belangrijke) getuige.

Terechtzitting

Anderhalve week geleden moesten vijf jongeren in een pro-formazitting voor het eerst voor de rechter verschijnen. Twee van hen worden verdacht van openlijke geweldpleging, maar zouden niets te maken hebben met de mishandeling. De drie anderen zouden hier wel bij betrokken zijn en hun wordt dan ook (poging tot) doodslag verweten. Zij erkenden in de rechtszaal ook dat ze op Mallorca betrokken zijn geweest bij gewelddadigheden. Ze stelden echter dat ze Carlo niet hebben aangeraakt. De officier van justitie maakte als reactie hierop bekend dat in de schoen van één van de verdachten DNA van Carlo is gevonden. De betreffende verdachte zei geen idee te hebben hoe dat DNA-spoor in zijn schoen is terechtgekomen.

De advocaat van deze verdachte vertelde later het nog te vroeg te vinden om conclusies te trekken uit het gevonden DNA-spoor, omdat niet duidelijk is om wat voor DNA het gaat. Hij verzocht de rechter dan ook (net als zijn collega’s) zijn cliënt de inhoudelijke behandeling van de zaak in vrijheid te laten afwachten. De rechtbank honoreerde dit verzoek voor de twee verdachten die niet betrokken zouden zijn geweest bij de mishandeling. De andere drie blijven voorlopig vastzitten, omdat de rechter de verdenkingen tegen hen te ernstig vindt.

Inhoudelijke behandeling

De nabestaanden van het slachtoffer reageerden teleurgesteld op het verloop van de zitting. Zij hadden gehoopt op meer duidelijkheid rondom het overlijden van Carlo. “Als ze niet betrokken waren bij het geweld, dan hebben ze wel kennis van wie het wel heeft gedaan”, aldus Edwin Bosch, de advocaat van de nabestaanden. De officier van justitie raadde de verdachten ook aan eerlijk te vertellen wat er die nacht is gebeurd. Daarbij deed ze met een oud gezegde – ‘in de rechtszaal van het geweten is het altijd zitting’ – een beroep op het geweten van de verdachten.

De rechtbank hoopt vóór de zomer van 2022 met de inhoudelijke behandeling van de zaak te kunnen beginnen. Het is echter nog maar de vraag of dat gaat lukken, omdat het een omvangrijke zaak is. Bovendien is het onderzoek nog niet afgerond. De volgende zitting vindt in ieder geval plaats op 21 januari 2022.

Lees ook: Nederland neemt onderzoek naar dodelijke mishandeling over van Spanje