Rechtszaak Prins Andrew; laatste stand van zaken

Halverwege deze maand werd bekend dat de Britse prins Andrew, de 61-jarige zoon van Queen Elisabeth, zijn koninklijke en militaire titels verliest. Het Britse koningshuis nam dit besluit vanwege een civiele rechtszaak in de Verenigde Staten tegen de prins. De zaak wordt gelinkt aan de praktijken van de zedenmisdadiger Jeffrey Epstein en diens vriendin Ghislaine Maxwell. Wat weten we nu?

Door Caspar Bottemanne

Een van de meest bekende en indrukwekkende seksuele misbruikzaken die voortkwamen uit de MeToo-beweging is de zaak rondom Jeffrey Epstein. De miljonair misbruikte jarenlang op grote schaal minderjarige meisjes. In de nasleep van de zaak Epstein doken vele andere (bekende) personen op die gelinkt worden aan de misbruikpraktijken, zo ook de Britse prins Andrew.

Aanleiding en zaak

De prins staat in de VS terecht in een civiele zaak aangespannen door de 38-jarige Virginia Giuffre. De vrouw beschuldigt Andrew van seksueel misbruik toen zij zeventien jaar was. Andrew hoopte op het blokkeren van de rechtszaak door middel van een geheime overeenkomst tussen Giuffre en Epstein uit 2009. In deze overeenkomst werd opgenomen dat Giuffre zou afzien van rechtszaken tegen Epstein en andere verwante personen. De letterlijke term in de overeenkomst was ‘potentieel in beschuldiging gestelden’. Epstein betaalde een grove half miljoen dollar om Giuffre het zwijgen op te leggen, maar de overeenkomst had niet het gewenste effect. De Amerikaanse rechter oordeelde dat de overeenkomst te vaag was om Prins Andrew binnen de definitie te laten vallen. De rechtszaak tegen de prins mag dus worden gevoerd. De status als lid van het koninklijk huis zal Andrew niet beschermen. Hij wordt voor het gerecht gedaagd als normale burger.

Reactie koninklijk huis

De Britse pers is al maanden lang bezig met de zaak. Prins Andrew maakte al geen goede indruk over de beschuldigingen aan zijn adres in een televisie-interview in 2019. Een zichtbaar ongemakkelijke prins ontkende in het interview meerdere beschuldigingen, onder andere door te zeggen dat hij niet kan zweten. Over de prins, maar ook andere leden van koninklijk huis, wordt druk gespeculeerd. Zo is het de vraag of de koninklijke familie betaalt voor de juridische procedures. Dat de druk op het koninklijk huis groter wordt, was te zien aan een oproep van honderdvijftig veteranen aan de koningin. In een brief riepen de veteranen op Prins Andrew zijn titels te ontnemen wegen zijn gedrag. Dat is inmiddels gebeurd.

Laatste ontwikkelingen

Volgens de laatste berichten willen diverse leden van het Engelse koningshuis koste wat kost een rechtszaak vermijden. Zo zouden prins Charles en prins William aandringen op een schikking met Giuffre, waarbij prins Andrew tot wel twaalf miljoen euro op tafel zou leggen. Zij zouden daarmee willen voorkomen dat de verkrachtingszaak negatief zou afstralen op het platina jubileum van de koningin Elizabeth, die dit jaar zeventig jaar op de troon zit, zo meldt HLN. Nu prins Andrew formeel om een juryrechtspraak heeft gevraagd, lijkt de kans echter klein dat het nog tot een schikking zou kunnen komen.