Rechtszaak Peter R. de Vries moet mogelijk opnieuw vanwege vervangen rechter

Door een emigratie van een van de rechters in de rechtszaak omtrent de moord op Peter R. de Vries moet het proces mogelijk opnieuw worden gedaan. Dat maakte de rechtbank op donderdagochtend 25 augustus bekend tijdens een pro forma-zitting.

“De rechtbank heeft overwogen om de jongste rechter vanuit het buitenland over te laten komen voor de vervolgzittingen,” aldus de voorzitter. “Vanwege de inhoud van de nieuwe stukken, en daardoor de onzekerheid over de verdere verloop van dit proces, maar ook vanwege praktische bezwaren – zo is er bijvoorbeeld een tijdsverschil van negen uur met de betreffende collega – heeft de rechtbank uiteindelijk besloten om een nieuwe jongste rechter te laten plaatsnemen in de combinatie.”

Volgens de wet is de rechtbank bij een veranderde samenstelling van rechters in een zaak verplicht om het onderzoek opnieuw aan te vangen, anders is het onderzoek nietig. Wel is er een uitzondering: de officier van justitie en verdediging kunnen overeenkomen dat de zaak doorgang kan krijgen. Nog onduidelijk is hoe partijen hierover denken. Bij de eerstvolgende zitting, op donderdag 3 november, zal de rechtbank een beslissing nemen over de doorgang van de rechtszaak.

In februari 2018 interviewden we Peter R. De Vries, dat artikel lees jeĀ hier.