Rechtszaak om anticonceptie in basispakket

Bureau Clara Wichmann en DeGoedeZaak zijn een rechtszaak gestart tegen de Nederlandse Staat met de eis dat anticonceptie voor vrouwen weer in het basispakket wordt opgenomen. Daarbij hebben zich nog meer dan zevenduizend mede-eisers gemeld.

Door Bo Geurts

In de dagvaarding stelt het bureau dat anticonceptie een fundamenteel reproductief recht is. Het is daarom een zaak van de overheid om kosteloze anticonceptie te verlenen. Momenteel kunnen alleen meisjes tot achttien jaar aanspraak maken op vergoeding hiervan. Voor meisjes tot 21 jaar valt het onder het eigen risico. Daarna moet je je voor het (geheel of gedeeltelijk) vergoed krijgen van anticonceptie aanvullend verzekeren.

Het bureau stelt bovenstaande eis, omdat kwetsbare vrouwen met beperkte financiële middelen de dupe worden van het niet respecteren van het fundamenteel reproductief recht van anticonceptie. Uit onderzoek is gebleken dat 8% van de Nederlandse vrouwen in de afgelopen tien jaar wel eens geen anticonceptie heeft gekocht wegens geldgebrek. Daarnaast wordt de eis gesteld wegens de keuzevrijheid die aan vrouwen zou moeten toebehoren. Vrouwen zouden de mogelijkheid moeten krijgen om te kiezen welke anticonceptiemiddel zij willen gebruiken, zonder dat zij slechts kunnen ‘kiezen’ uit één anticonceptiemiddel.

Zoals te lezen is in het eerder verschenen artikel ‘Pil terug in basispakket?’ is er al eerder een petitie van Bureau Clara Wichmann verzonden naar de Tweede Kamer. Er was toen echter geen politieke meerderheid voor het terugbrengen van de pil in het basispakket. Volgens de Tweede is er namelijk (nog steeds) geen medische noodzaak voor. Vandaar dat de gang naar de rechter is ingezet.