Onlangs heeft president Trump nieuwe regels rond de vergoeding van anticonceptiemiddelen aangekondigd. Hij wil dat werkgevers kunnen weigeren om anticonceptiemiddelen voor vrouwelijke werknemers te vergoeden, als deze werkgevers daar zelf religieuze of morele bezwaren tegen hebben. De Amerikaanse rechter heeft de invoering van deze nieuwe anticonceptieregels nu verboden.
Door Bo Geurts
Door de invoering van de Affordable Caring Act (ACA) tijdens de regeringsperiode van Barack Obama zijn werkgevers juist verplicht om anticonceptiemiddelen van vrouwelijke werknemers te vergoeden. Onder deze ACA regel wordt de anticonceptie van 55 miljoen vrouwelijke werknemers vergoed door werkgevers. Alleen religieuze werkgevers zijn nu uitgezonderd. Echter, Trump wil met de aanpassing van de anticonceptieregels dat meer werkgevers anticonceptiemiddelen niet hoeven te verstrekken en vergoeden.
Volgens rechter Wendy Beetlestone zal de invoering van de anticonceptieregels van Trump te veel vergen van individuele staten. Niet alleen zouden deze staten opdraaien voor het vergoeden van de anticonceptiemiddelen, ook zullen volgens haar waarschijnlijk de kosten voor gezondheidszorg stijgen, gezien het gegeven dat het aantal ongewenste zwangerschappen waarschijnlijk zal toenemen. Daarom is de invoering van deze nieuwe anticonceptieregels in de gehele VS verboden.
De boodschap van rechter Beetlestone behelst dus dat werkgevers zich niet dienen te bemoeien met de vrijheid van vrouwen om te kiezen voor een zwangerschap. Hoewel de vrijheid van religie niet gebagatelliseerd dient te worden, dient de vrijheid van vrouwen, gezien de voorgaande gemaakte afwegingen in belangen, te prevaleren. Net zoals de ontwikkelingen in de abortuswetgeving in de VS, zal waarschijnlijk de vrijheid van religie versus de keuzevrijheid van vrouwen nog voor veel discussie zorgen.