Rechter: Staat hoeft reisadviezen niet aan te passen

De Nederlandse Staat hoeft de huidige reisadviezen niet aan te passen. Volgens de rechtbank in Den Haag handelt de overheid niet onrechtmatig. Met deze beslissing vissen de 35 reisorganisaties die het kort geding hadden aangespannen achter het net.

Volgens de betreffende organisaties, die reizen aanbieden buiten de Europese Unie, houdt de overheid met diens reisadviezen geen rekening met het gegeven dat veel Nederlandse reizigers volledig gevaccineerd zijn. Ook zou het kabinet voorbij gaan aan het feit dat er bestemmingen zijn met minder coronabesmettingen dan in Nederland. Tot slot is het volgens de reisorganisaties opvallend dat landen buiten de EU voornamelijk oranje of rood gekleurd zijn, terwijl landen binnen de EU veelal een gele kleur hebben.

De reisorganisaties leiden fikse schade door de adviezen van het kabinet, maar volgens de rechter is de Staat niet verplicht om een onderscheid te maken tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. Ook het verschil tussen landen binnen en buiten de EU “is misschien niet consequent, maar daarmee nog niet onrechtmatig”. Het kabinet mag namelijk rekening houden met het vrij verkeer van personen binnen de EU. Verder geeft de rechter aan dat de Staat bij het geven van reisadviezen voor landen buiten de EU aansluiting mag zoeken bij de EU Veilige Landenlijst, omdat aannemelijk is dat landen op die lijst veiliger zijn dan landen die niet op die lijst staan.

Het oordeel van de rechter staat haaks op de eisen van de reisorganisaties. Zij zagen graag dat alle landen die op dit moment een oranje reisadvies hebben een geel (of groen) reisadvies zouden krijgen, waarbij de Staat eventueel in het betreffende reisadvies kan vermelden dat voor niet-gevaccineerde reizigers (de minderheid van de Nederlandse bevolking) een oranje reisadvies geldt. Het is nog niet duidelijk of de reisorganisaties in beroep gaan tegen het vonnis van de kortgedingrechter.

Reisadviezen

Vanaf het begin van de coronapandemie heeft de overheid reisadviezen afgegeven. Daarbij worden vier kleurencodes gehanteerd: groen (reizen is toegestaan), geel (reizen mag, maar er zijn risico’s), oranje (alleen noodzakelijke reizen) en rood (niet reizen).

Tussen 17 maart en 15 juni 2020 en tussen 16 december 2020 en 15 mei 2021 gold wereldwijd een oranje reisadvies. Na 15 mei 2021 heeft de Staat de reisadviezen deels versoepeld. Na deze datum kregen (met name) Europese landen een geel of groen reisadvies. Op 2 november 2021 stelde de Staat in verband met de coronasituatie in Nederland strengere coronamaatregelen in. Op 12 november 2021 scherpte de Staat om de overdracht van het coronavirus te verminderen de coronamaatregelen aan en volgde een gedeeltelijke lockdown.