Op Curaçao heeft de rechter besloten dat het verbod op het homohuwelijk juridisch niet juist is. Er is namelijk geen gelijkwaardig alternatief voor het huwelijk, zoals een geregistreerd partnerschap. Dat betekent dat een verbod van het homohuwelijk discriminatie is.
Door Noortje Figee
De zaak was aangespannen door de Human Rights Caribbean Foundation. De Curaçaose staat voerde aan dat homostellen financiële zaken kunnen regelen via een samenlevingscontract of een testament, maar de rechter oordeelde dat dat niet hetzelfde is als een huwelijk. Dit verschil in mogelijkheden heeft de rechter meegewogen in zijn uitspraak.
De Curaçaose staat voerde verder aan dat homostellen naar Bonaire kunnen uitwijken om daar te trouwen. Daar is het homohuwelijk wel toegestaan. De rechter oordeelde ook op dit punt niet in het voordeel van de staat. Volgens de rechter is een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht weliswaar mogelijk op Bonaire, maar is de situatie op Curaçao in strijd met de grondwet van Curaçao.
Controversieel onderwerp
Het debat over het homohuwelijk in Curaçao is al langere tijd gaande. In 2018 werd gewerkt aan een wetsvoorstel voor het toestaan van het homohuwelijk, maar dit kwam nooit verder dan het parlement. De verklaring hiervoor was dat Curaçao een katholiek eiland is. Mogelijk speelde ook de angst voor verlies van stemmen mee.
Bij de verkiezingen in maart 2021 kwam het wetsvoorstel opnieuw kort voorbij, maar geen van de partijen heeft het meegenomen in hun verkiezingsprogramma.
Gevolgen uitspraak
Overigens is er een grote kans dat er niets wordt gedaan met de uitspraak. “Ambtenaren mogen homostellen met de uitspraak formeel niet weigeren, maar in de praktijk zal dit waarschijnlijk toch wel gebeuren”, zegt NOS-correspondent Dick Drayer.