Rechter: New York Pizza is fastfood

Volgens de rechtbank Amsterdam is New York Pizza een fastfoodrestaurant. De uitspraak werd gedaan in een zaak tussen New York Pizza en de gemeente Amsterdam.

De pizzaketen wilde graag een vestiging openen in de Ferdinand Bolstraat, maar de gemeente gaf aan dat in de toch al drukke straat geen ruimte was voor nóg een fastfoodrestaurant. New York Pizza verdedigde zich door te stellen dat het bij deze vestiging gaat om een restaurant, omdat de consument er de mogelijkheid krijgt om aan tafeltjes te zitten (48 zitplaatsen binnen en 26 zitplaatsen buiten). De inrichting is er daarnaast op gericht om klanten langer te laten blijven zitten (duurzaam meubilair, borden en bestek).

Beperkte bereidingstijd
Bij de beoordeling liet de voorzieningenrechter zich leiden door de definitie van fastfood in de Van Dale (‘voedsel dat vlug klaar is voor consumptie, bv. diepvriesmaaltijden en snacks‘) en overwoog daarop in r.o. 4.5 het volgende:

“De te nuttigen etenswaren kennen een beperkte bereidingstijd. Dat geldt niet alleen voor de ‘pizzaslices’, maar ook breder. […] Ook met het ter plaatse bestellen en nuttigen van bestelde etenswaren is volgens opgave van New York Pizza gemiddeld niet meer dan 30 tot 50 minuten per klant gemoeid. Dat is ook in lijn met een beperkte bereidingstijd.”

De voorzieningenrechter achtte het beroep ongegrond en wees het verzoek om voorlopige voorziening af.

De hele uitspraak is hier te lezen.