Rechter moet beslissen over aansprakelijkheid in fipronilaffaire

Hoewel Pasen alweer voorbij is, moet de rechtbank Den Haag nog op zoek naar het ei van Columbus in de afwikkeling van de fipronilaffaire. De Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) en 124 pluimveebedrijven spanden een zaak aan om de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aansprakelijk te stellen voor geleden schade. De NVWA stelde vorige week maandag echter voor de rechter dat zij niet te laat heeft ingegrepen tijdens het fipronilschandaal. 

Door Kirsten Rolloos

In de zomer van 2017 kwam het fipronilschandaal aan het licht, nadat de NVWA het in Nederland verboden bestrijdingsmiddel fipronil aantrof in kippen en eieren. Ontsmettingsbedrijf Chickfriend bleek fipronil illegaal te gebruiken om bloedluis bij kippen te bestrijden. Het giftige goedje werd door de kippen opgenomen en kwam op die manier ook in eieren terecht. Op last van de NVWA werden toen miljoenen besmette eieren en kippen vernietigd. Daarnaast werden 381 bedrijven (tijdelijk) gesloten. Volgens landbouworganisatie LTO bedraagt de schade voor de kippenboeren tussen de 65 en 70 miljoen euro. De LTO en 124 pluimveehouders willen de NVWA aansprakelijk stellen voor de geleden schade.

Afgelopen week stonden de LTO en NVWA tegenover elkaar in de rechtbank van Den Haag. LTO verwijt de NVWA dat zij nalatig en onzorgvuldig heeft gehandeld. De NVWA was al sinds november 2016 op de hoogte van het gebruik van fipronil door Chickfriend, maar pas in juli 2017 werd er opgetreden. Als de NVWA de pluimveesector eerder had gewaarschuwd, dan had de situatie niet zo uit de hand hoeven lopen, zo claimt de LTO. De NVWA wees die verwijten in de rechtszaal van de hand. De voedselwaakhond is van mening dat de sector in eerste instantie zelf verantwoordelijk is voor toezicht en ook controles moet uitvoeren. Daarnaast had een openlijke waarschuwing het strafrechtelijk onderzoek naar Chickfriend dwars kunnen zitten.

Op 10 juli doet de rechter uitspraak over de rechtmatigheid van het handelen van de NVWA. Mocht de rechter bepalen dat de NVWA inderdaad nalatig is geweest, dan volgt een traject waarin pluimveehouders een schadevergoeding kunnen eisen. De pluimveehouders draaien nu nog zelf op voor alle kosten, omdat de overheid de geleden schade ziet als ondernemersrisico.

Lees ook: De fipronil in ei-kwestie: de strafrechtelijke gevolgen